Felhőcskéktől és füvecskétől mentes kiállítás

<p>Genf. Vasárnapig nézhetik meg a látogatók a múlt héten kezdődött 83. Nemzetközi Genfi Autókiállítást. A szervezők mintegy 700 ezer látogatót várnak, s végre két-három év után van is mit nézni a kiállításon. A gyártók nemcsak akkumulátorokkal és üzemanyag-takarékos erőforrásokkal mutatkoznak be, hanem olcsóbb, praktikus autókkal is.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A futurisztikus, méregdrága modelleken kívül több zsebbarát autó is megjelent.

Az egyes márkák kiállítóhelyei is realisztikusabbnak tűntek, az eltúlzott és gyakran erőltetett ökológiai üzenetekből is kevesebb volt. A kiállított autók körül már nem volt annyi füvecske, vizecske és felhőcske sem. Korábban ugyanis a látogatónak olyan érzése lehetett a kiállításon sétálva, mintha álomvilágba került volna, vagy mintha a klímaberendezésébe valaki marihuánás cigaretták füstjét fújta volna. Mindenki mosolygott, örült a zöld színnek és annak, hogy az autók már soha többé nem fogják szennyezni a légkört. A fű viszont szerencsére elfogyott, s az idei szalonon mintha mindenki kicsit éberebb lett volna, az autók pedig reálisabbak.

A világ egyik legfontosabb mustráján 130 világ- és európai premiert tartanak, a közel 260 kiállító közül nem hiányzik egyetlen, az európai piacon jelen lévő gyártó sem: egyebek mellett a Volkswagen-csoport (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini), a Fiat-csoport (Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari), a PSA-csoport (Peugeot-Citroen), a Toyota és a BMW is kiállítja legújabb modelljeit, de a fontosabb tervezőstúdiók, háttéripari- és kisszériás gyártók is jelen vannak.

A gyártók mintegy 900 autót mutatnak be a Palexpo 110 ezer négyzetméteres, hét csarnokra osztott területén. A kiállításhoz kapcsolódva ismertette az európai „Év Autója 2013” zsűrije, hogy ebben az évben a Volkswagen Golf viselheti ezt a címet. A döntőben nyolc autó (a Golfon kívül a Toyota ST86/Subaru BRZ, a Volvo V40, a Ford B-Max, a Mercedes A-osztály, a Renault Clio, a Peugeot 208 és a Hyundai i30) közül választotta ki a nyertest a 22 országból verbuvált 57 tagú zsűri.

A luxusmodelleken kívül sok volt az olcsóbb, kis családi autó vagy a praktikus kombi, mint a Renault Captur, melyet hamarosan Szlovákiában is a piacra dobnak. A genfi autókiállítást a világ öt legfontosabb mustrájának egyikeként tartják számon, a detroiti, a tokiói, a frankfurti és a Los Angeles-i mellett. (dem, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?