Katonákat küldenek az izraeli városközpontokba

Az izraeli kabinet rendkívüli biztonsági kormányülésén elhatározta, hogy több száz katona kivezénylésével erősíti meg a városközpontok, elsősorban Jeruzsálem védelmét.Jeruzsálem.

Az izraeli kabinet rendkívüli biztonsági kormányülésén elhatározta, hogy több száz katona kivezénylésével erősíti meg a városközpontok, elsősorban Jeruzsálem védelmét.

Jeruzsálem. Az izraeli közszolgálati rádió szerint a hadsereg vezetői helytelennek tartották a zárlat tervezett bevezetését Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában, mert az szerintük csak tovább növelné a feszültséget, és utcára vinné a palesztinokat. Ugyanakkor a katonaság irányítói szerint több száz katona jelenléte a városokban fokozza a lakosság biztonságérzetét. A katonai rádió szerint már tegnap 300 katona csatlakozott a rendőrökhöz, és velük együtt járőröznek a városokban. A Jediót Ahronót című újság szerint Jeruzsálem biztonságának érdekében tegnap megkezdődött a kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedek elszigetelése útelzáró pontok létrehozásával. Elsőként a Dzsibel Mukaber nevű arab negyedbe vezető utakon emeltek katonai ellenőrző pontokat, mert a keddi és a hétfői merénylők is ebből a városrészből indultak útnak. Az elfogadott terrorizmusellenes intézkedések során a terroristáknak minősített személyek házait ezentúl nemcsak lerombolják, de építési engedélyt sem adnak ki többet arra a telekre, a tulajdonukat elkobozzák, izraeli lakhatási engedélyüket pedig visszavonják.

Emellett várhatóan jóváhagyják 1400 tartalékos behívását a katonai rendőrség egységeihez. A rádióban ismertetett tervek szerint katonákból és rendőrökből álló csapatok lesznek a jeruzsálemi busz- és vonatmegállókban, és a közlekedési minisztérium megkezdte biztonsági őrök toborzását is, mert a jövőben – a második intifáda (palesztin ellenállás) idején megszokott módon – ismét fegyveresek őrködnek majd a járatokon. A biztonsági döntéseket a további merényletek megakadályozására hozták, miután kedden három izraeli életét vesztette és 30-an megsebesültek négy terrorista merényletben, amelyeket kelet-jeruzsálemi palesztinok követtek el. Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben, amelynek közvetlen kiváltó oka az al-Aksza mecset terének megnyitása volt a zsidó látogatók előtt. Az erőszakcselekmények múlt hónapban történt kiújulása óta hét izraeli vesztette életét lövés, késelés vagy kődobálás következtében. Izraeli lőfegyverek legkevesebb 27 palesztin halálát okozták. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon „a gyűlölet további szításának megakadályozásáról”, mert ellenkező esetben őt is felelősség fogja terhelni a helyzet súlyosbodásáért.

A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos tüntetéseket, valamint általában késeléses merényleteket egyre többen tekintik a harmadik intifádának, az első, 1987-től 1993-ig, majd a második, 2000-től 2005-ig tartó után. A palesztinok szerint Izrael a látogatások engedélyezésével a Mecsetek terén meg akarja változtatni a státus quót, de ezt az izraeli vezetés tagadja. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?