Ismét útnak indult Zelei József kerékpáros békenagykövet

Az egri kerékpáros Kassán is megállt, ahol az első világháborúban elesettek sírját koszorúzta meg a helyi magyarokkal közösen.KassaIsmét útnak indult Zelei József magyarországi kerékpáros békenagykövet, aki 2004 óta közel 55 000 kilométert tekert le béketúrái során.

Az egri kerékpáros Kassán is megállt, ahol az első világháborúban elesettek sírját koszorúzta meg a helyi magyarokkal közösen.

Kassa

Ismét útnak indult Zelei József magyarországi kerékpáros békenagykövet, aki 2004 óta közel 55 000 kilométert tekert le béketúrái során. A hétvégén a kassai köztemetőben is megállt, ahol egy első világháborús tömegsírt koszorúzott meg a helyi magyar szervezetekkel közösen.

A megemlékezés megszervezéséből Magyarország Kassai Főkonzulátusa is kivette a részét, a hétvégén az első világháború századik évfordulója alkalmából koszorúztak. „A megemlékezés Zelei József béketúrájához kötődik, melynek első állomása Kassa, végállomása pedig a litvániai Riga lesz. Az első világháború kapcsán már tavaly is több megemlékezésen vettünk részt” – mondta el Bitay Levente kassai konzul. A szombati koszorúzásra hivatalosak voltak a kassai magyarok, illetve a magyar szervezetek tagjai. A megemlékezést rövid beszélgetés előzte meg, melyen Balassa Zoltán kassai helytörténész, Szabó Viktor, a Beskydy Hadtörténeti Klub kassai képviselője, illetve a magyarországi békenagykövet is felszólalt. „Tizenkét évvel ezelőtt kezdtem kerekezni, legelső utam is Kassán át vezetett, de az az út rövidebb volt, akkor már Semisnél megálltam” – mondta Zelei, aki az évek során bejárta Észak- és Közép-Amerikát, Új-Zélandot, Tasmániát, illetve Európa szinte minden országát. A békenagykövet az első nyolc évben a 2001. szeptember 11-i terrortámadás során lerombolt World Trade Center apropóján kerekezett. „Fel kell hívni az emberek figyelmét az ártatlan áldozatokra. Tasmániában, Új Zélandon és Ausztráliában – ahová a világháború szele szerencsére nem ért el – megkérdeztem a helyieket a béke fogalmáról. Szerintem a béke nem a háború ellentéte, hanem a belső harmónia. Ha ez a béke megvan, akkor nincsenek háborúk sem” – nyilatkozta Zelei József, aki már legalább 100 háborús emlékhelyet és temetőt látogatott meg. Idei Budapest–Riga túrája során Kassát, Gorlicét és Limanovát érintve egészen a Balti-tenger partjáig fog tekerni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?