Kisebb földrengést okozott a robbanás

<p>Washington. Tűzgolyóról, a Föld rázkódásáról, mennydörgésről számoltak be azok, akik átélték az amerikai West település műtrágyagyárában a mi időnk szerint tegnap hajnalban bekövetkezett robbanást. A tájékoztatás szerint feltehetően üzemi baleset történt, nem terrorcselekmény.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Két nappal a bostoni maratonon elkövetett terrorcselekmény után újabb tragédia rázta meg Amerikát. Külön érdekesség, hogy cseh bevándorlók jelentős közössége él West kisvárosban, ahol a robbanás történt. A polgármester szerint a település hozzávetőleg 2800 lelket számlál, s kb. a lakosok háromnegyedének vannak cseh gyökerei. A városkában ennek mindenhol nyoma is van, a cseh zászlókon és italokon-ételeken kívül például az is, hogy az idősek többsége még beszéli a nyelvet.

Petr Gandalovič, Csehország washingtoni nagykövete is a helyszínre sietett, hogy segítséget ajánljon fel az ott élő honfitársaknak. „Karel Schwarzenberg külügyminisztertől azt a feladatot kapta, állapítsa meg, milyen segítségre van szükségük Csehországtól” – tájékoztatott Prágában Jana Grohová külügyi szóvivő. A első cseh emigránsok 1881-ben telepedtek le Westben.

Egyelőre nem tudni, hogy hány halottról lehet szó, a hírforrások eléggé szélsőséges számokat közölnek. A helyi KWTX tévéállomás a mentőszolgálatokra hivatkozott, amikor 60–70 halottról és több mint száz sérültről számolt be. A mentés vezetője is azt mondta, a halottak száma 60–70-re emelkedhet, a mentést végzők közül pedig ketten biztosan meghaltak. A kisváros polgármestere, Tommy Muska egy sajtótájékoztatón azt mondta, egyelőre fogalma sincs az áldozatok számáról. A CNN azt közölte, egy hivatalos forrás a halottak számát 5–15 főre becsülte, a különböző kórházakba pedig állítólag 160 embert szállítottak be. Több tűzoltót nem találnak, a robbanás ugyanis azután történt, hogy már felvették a harcot a lángokkal – írja a BBC.

West Dallastól 130 kilométerre délre, Wacótól 32 kilométerre északra van. A fél várost már kitelepítették. Muska szerint a detonáció után a műtrágyagyár felett ugyanolyan gombafelhőt lehetett látni, mint egy atomrobbanáskor. Az ereje is hatalmas volt: a mérések szerint 2,1 erősségű földrengést okozott.

William Swanton wacói rendőrségi szóvivő tegnap délelőtt megismételte az 5–15 halottról szóló hivatalos becslést, de azt nem tudta megmondani, van-e még valaki csapdába esve a műtrágyagyárban. A megrongálódott épületek között állítólag egy iskolaépület és egy öregek otthona is ott van, azonnal kimenekítették az időseket. Ekkor többen még mindig az összeomlott épületek fogságában lehettek. A robbanás dörejét Westtől 70 kilométerre is hallani lehetett.

A szakemberek leginkább a trágyázásra is használatos vízmentes ammónia miatt aggódnak. Ez okozhatta a robbanást, és nagyon káros az emberi szervezetre is – írta a CNN. Vízzel keveredve komoly égési sérüléseket okozhat, légzési nehézségek léphetnek fel, illetve a magas koncentráció belélegzése halálos is lehet. 2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több ezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.

Barack Obama amerikai elnök közleményben nyilvánította részvétét a westieknek, hozzátéve, a szövetségi katasztrófa-elhárítás, a FEMA folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal. (MTI, SITA, NOL)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?