Adele, a legnagyobb

<p>Zenei szempontból több furcsaság jellemezte a magunk mögött hagyott esztendőt. Az USA-ban harmadik éve angol előadó nagylemeze a legnépszerűbb, ami hatalmas szenzáció. Ráadásul tavaly ugyanaz az énekesnő értékesítette a legtöbb albumot, aki 2011-ben, és ugyanabból.</p>

PUHA JÓZSEF

Adele a 21 című második stúdiólemezéből, amely a tavalyi brit összesített listán az ezüstérmes pozícióban zárt. A brit piacon 2011 januárjában, az amerikain 2011 februárjában megjelent album iránt csak 2012 negyedik negyedében csökkent a kereslet. Hetvennyolc hét után szeptemberben hagyta el az amerikai rangsor tízes mezőnyét. Az album népszerűségét nagyban növelte az énekesnő díjkiosztókon elért sikere: a Grammy Awardson mind a hat jelölését aranygramofonra váltotta, a BRIT Awardsról két elismeréssel távozott, csak a Legjobb brit kislemez kategóriában győzte le a One Direction a What Makes You Beautiful című slágerrel.

Amerikai Egyesült Államok

Adele említett albumából az USA-ban 2011-ben 5 millió 824 ezer példány fogyott el. 2012-ben 4,41 milliót vásároltak belőle az amerikaiak, november végén érte el a tízmilliós határt. Az ezüstérmes pozícióban Taylor Swift pennsylvaniai country-pop énekesnő végzett az október 22-én kiadott Red című negyedik stúdiólemezével, amelyből 3,11 milliót adott el. A következő három pozícióban is angolok albumai szerepelnek. A négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction első, Up All Night és második, Take Me Home című stúdiólemeze közé a Mumford & Sons folk-rock zenekar második, Babel című stúdióalbuma ékelődött be. Az élmezőnyben még Justin Bieber (Believe), Carrie Underwood (Blown Away), Luke Bryan (Tailgates & Tanlines), Lionel Richie (Tuskegee) és Jason Aldean (Night Train) nagylemeze található.

A dalok összesített listáján a Somebody That I Used to Know című, Gotye, Belgiumban született, Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő slágere zárt az első helyen – 6,8 millió példányt érékesítettek belőle letölthető változatban. A dal nyolc hétig vezette a Billboard magazin Hot 100 rangsorát. Az USA-ban nem ez volt a leghosszabb tavalyi vezetés, hanem a kilenchetes, azt ketten érték el. Nyáron a kanadai Carly Rae Jepsen a Call Me Maybe című zeneszámmal, ősszel a Los Angeles-i Maroon 5 a One More Night cíművel. Carly dala a második helyen végzett 6,47 millióval, a Maroon 5 slágere a negyediken 4,76 millióval. A bronzérmes pozícióban a fun. New York-i indie-pop trió Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című felvétele szerepel 5,95 millióval. A TOP 10-be még Nicki Minaj (Starships), a One Direction (What Makes You Beautiful), a fun. (Some Nights), Kelly Clarkson [(Stronger (What Doesn’t Kill You)], PSY (Gangnam Style), valamint a Maroon 5 és Wiz Khalifa (Payphone) jutott be.

Egyesült Királyság

Adele 21 című lemeze a brit piacon 4,56 millióval a zenetörténet negyedik legnagyobb példányszámban elkelt albuma. A harmadik az ABBA slágerválogatása, a Gold, a második a Beatles korongja, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, az első 5,86 millióval a Queen Greatest Hits gyűjteményének első része. A 21 című albumból tavaly 786 ezer példány kelt el, és az összesített lista ezüstérmes pozíciójában zárt. Emeli Sandé skót énekesnő Our Version of Events című első stúdiólemezéből fogyott el a legtöbb, 1 millió 393 ezer példány. Az album 47. hete tanyázik megszakítás nélkül a brit eladási rangsor tízes mezőnyében, ami eddig az első nagylemezzel egyetlen szólóelőadónak sem sikerült. A zenekarok közül is csak a Beatlesnek jött össze, a gombafejűek az 1963-as Please Please Me című albumukkal hatvankét hétig szerepeltek egyhuzamban az élmezőnyben. A halifaxi Ed Sheeran 2011 szeptemberében megjelent + című nagylemeze tavalyelőtt 791 ezer példánnyal a kilencedik, tavaly 784 ezerrel a harmadik legnépszerűbb album volt a szigetországban. Tehát kevesebb példánnyal jóval előkelőbb helyen végzett. Ez a keresletcsökkenéssel magyarázható. A British Phonographic Industry (BPI) adatai szerint az Egyesült Királyságban 2012-ben 11,2 százalékkal esett vissza a nagylemezek forgalma. A CD-k iránti kereslet közel húsz százalékkal csökkent, 69,4 millió talált belőlük gazdára, a digitális eladás viszont 14,8 százalékos növekedést könyvelt el, 30,5 millió album fogyott el letölthető változatban. A negyedik helyen az odahaza kevésbé népszerű Lana Del Rey New York-i énekesnő zárt a Born to Die című második stúdiólemezével, megelőzve a One Direction Take Me Home című második stúdióalbumát. A TOP 10-be a Mumford & Sons (Babel), Olly Murs (Right Place Right Time), Michael Bublé (Christmas), a Coldplay (Mylo Xyloto) és Rihanna (Unapologetic) albuma került be még.

A nagylemezek eladásával ellentétben a dalok forgalma tovább emelkedett – tavaly hat százalékkal 188,6 millióra nőtt. A különálló szerzemények 99,6 százalékát digitális verzióban adták el. Az érmes helyezettek ugyanazok, mint az USA-ban. Az első helyen Gotye és Kimbra slágere, a Somebody That I Used to Know végzett 1 millió 318 ezer példánnyal. A második helyen Carly Rae Jepsen zeneszáma, a Call Me Maybe található 1 millió 143 ezerrel, a harmadikon a fun. és Janelle Monáe felvétele, a We Are Young 986 ezerrel. A tízes mezőnyben még David Guetta és Sia (Titanium), James Arthur (Impossible), PSY (Gangnam Style), Nicki Minaj (Starships), Jessie J (Domino), a Maroon 5 és Wiz Khalifa (Payphone), valamint Flo Rida és Sia (Wild Ones) szerzett helyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?