Nem kérnek a kormány ajánlatából az iskolák

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Nem a tananyagról, hanem a sztrájkról tanultak néhány fővárosi iskolában a diákok. Tegnap ugyanis már harmadik napja folytatódott a pozsonyi iskolák stafétasztrájkja – négy alap- és egy szakközépiskolában szünetelt a tanítás. A Jur Hronec, a L.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Nem a tananyagról, hanem a sztrájkról tanultak néhány fővárosi iskolában a diákok. Tegnap ugyanis már harmadik napja folytatódott a pozsonyi iskolák stafétasztrájkja – négy alap- és egy szakközépiskolában szünetelt a tanítás. A Jur Hronec, a L. Sára, a Bilíkova és a Vörös hadsereg utcai gimnáziumokban volt ugyan tanítás, de így is minden a sztrájk körül forgott. Matematikaórán például a hazai és a külföldi tanárbéreket hasonlították össze a diákokkal, angolórán pedig a Teachers on strike (Sztrájkoló tanárok) nevű anyagot tanulmányozták.

Motiválják a szakszervezetet

A pedagógusok egy része így kívánja kifejezni, hogy nem ért egyet sem a kormány ajánlataival, sem a szakszervezet döntésével, amellyel múlt szerdán megszakították az országos munkabeszüntetést. Az utcai tiltakozó akciók a parlament előtt csúcsosodtak ki, ahol a tüntetők átadták a képviselőknek a 155 elnevezésű kiáltványt, mellyel felszólítják őket (a köztársasági elnökkel és a miniszterekkel együtt), hogy foglalkozzanak az oktatásügy helyzetével. Segítségért kiáltanak – ezért nevezték el kiáltványukat a 155-ös segélyhívó számról. A kormányhivatal előtt, a Szabadság téren is tüntettek a tanárok, több száz diák társaságában. „Fico, táblához! Ideje benézni az iskolába” – állt az egyik transzparensen. Az ilyen akciók azért fontosak, hogy a szakszervezetre alulról is nyomást gyakoroljon valaki, mondta Kamil Kandalf, a Dubová utcai alapiskola tanára. „Tartaniuk kell magukat az eredeti követelésekhez, hiszen már azok is kompromisszumot jelentenek részünkről” – üzente a szakszervezetnek a tanár. Szerinte megváltozott a tárgyalások hangvétele, amióta néhány iskola nem hajlandó abbahagyni a sztrájkot.

Cselezni próbál

a kormány

A kormány hétfői ajánlatával nem garantálható a tanárok 7,5%-os béremelése, figyelmeztet Andruskó Imre. A komáromi Selye János Gimnázium igazgatója szerint csak azt a béremelést tudja biztosan garantálni a fenntartó, amit a bértáblázaton keresztül kapnak az alkalmazottak. A kormány úgy véli, ha a normatív támogatást közvetlenül az iskolák kapják, végrehajtható a 7,5%-os emelés. „Komáromban eddig is minden iskola megkapta ezt 100 százalékban” – mondta Andruskó, aki tagja a városi képviselő-testületnek is. A normatíva 85 százaléka a bérekre, 15 százaléka fenntartásra megy el – emlékeztet. – Ha ezt az arányt nem változtatják, miből adjon az igazgató többet a tanárnak pluszforrás nélkül?” Andruskó még egy veszélyforrást lát a javaslatban: szerinte több iskolákban év végén jutalmat kapnak a tanárok, ezt az igazgató az év közben érkező normatívából gazdálkodja ki. Ha most nem emelik meg a bértáblázatban a bért, akkor a fizetésemelést az igagatók csak ennek az év végi jutalomnak a kárára tudnák kivitelezni – állítja Andruskó. „Mi év közben annyit meg tudunk spórolni, hogy az év végi jutalom 5-7 százalék az egész éves bérhez viszonyítva” – árulta el lapunk kérdésére az igazgató. A szakszervezet öngólt rúg, ha elfogadja a kormány normatív támogatásokkal kapcsolatos javaslatát, tette hozzá. (SITA, TASR, vps)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?