A szlovákok is érdekeltek

ÖSSZEFOGLALÓAz Európai Filmdíjak hétvégi díjkiosztóján a legjobb animációs filmnek járó díjat Tomáš Luňák rendező 2011-ben készült Alois Nebel című alkotása kapta. A fiatal cseh rendezőnek ez az első egészestés filmje, amelynek világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartották.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Filmdíjak hétvégi díjkiosztóján a legjobb animációs filmnek járó díjat Tomáš Luňák rendező 2011-ben készült Alois Nebel című alkotása kapta. A fiatal cseh rendezőnek ez az első egészestés filmje, amelynek világpremierjét a velencei filmfesztiválon tartották. Eddig is számos díjjal ismerték el. Tavaly zenéjéért megkapta a cseh kritikusok díját, akik a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb kamera kategóriában is jelölték. A cseh filmdíj, a Cseh Oroszlán díjátadóján három szobrocskával ismerte el az akadémia: a legjobb filmzene, a legjobb hang és a legjobb vizuális kivitelezés kategóriákban.

Az immár európai filmdíjas animációs film Jaroslav Rudiš és Jaromír Švejdík képregénye alapján készült. Előbb élő színészekkel leforgatták a történetet, majd abból az animátorok ún. rotoscopiával megrajzolták az animációs változatot. Ebben az átírásban vállalt és végzett jelentős munkát a Tobogang stúdió munkatársa, a szlovák Noro Držiak. Ez volt a szlovák részvétel a filmben, amelyet a legtöbb helyen (még a ČSFD.cz cseh-szlovák vagy a port.sk szlovák filmes nyilvántartásban is) cseh–német koprodukciónak minősítenek.

A film zenéje is nagy közönségsiker volt, a hatodik helyen kezdett a cseh eladási listán.

A cselekmény 1989-ben játszódik egy szudétanémet település vasútállomásán. A környék a háború utáni német ellenes megtorlás színhelye. A főhős, Alois Nebel forgalmista (Miroslav Krobot) úgy érzi, le kell zárnia a múltat, hogy megszabaduljon a kísértő árnyak okozta szorongástól. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?