Kitörésre készülhet az izlandi Katla vulkán

Katla vulkán
Rejkjavík |

Valószínűleg kitörésre készül az izlandi Katla vulkán.

Brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki. "Ez a kibocsátás a vulkán aktivitására utal" - mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója. Hozzátette: ennek a gázmennyiségnek a felszabadulását valószínűleg magma felgyülemlése okozza.

A szakértők a méréseket repülőgéppel végzik. A Katla a szigetország déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az Eyjafjallajökull tűzhányótól, amely 2010-ben kitörésével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légiközlekedését megbénította.

A Katla a történelmi adatokat nézve általában 40-80 évente tör ki, ez utoljára 1918-ban következett be. "A Katla kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de nem tudjuk, mikor" - mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Kitöréskor a hamu akár 30 kilométer magasra is kilövellhet az atmoszférába.

A geológusok napi méréseik során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket. A nagy szén-dioxid-mennyiség azonban figyelemfelkeltő. 

Ilyinskaya figyelmeztetése szerint a kutatóknak szemmel kell tartaniuk a Katlát. 

"Más, például hawaii vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést" - mondta a kutató.

Nem a Katla az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek. A Jekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?