Luxuskényeztetés a fellegek felett

<p>A világ legjobb bu&shy;siness class szolgáltatása 2017 &ndash; számos egyéb mellett ezt a címet is megkapta a Qatar Airways légitársaság a szakma legnevesebb versenyében, a Skytraxon. Kipróbáltuk, mit jelent ez a gyakorlatban, milyen kényeztetésekre szá&shy;míthat az, aki a katari légitársaság első soraiban, azaz az üzleti osztályán uta&shy;zik.</p>

A világ legjobb bu­siness class szolgáltatása 2017 – számos egyéb mellett ezt a címet is megkapta a Qatar Airways légitársaság a szakma legnevesebb versenyében, a Skytraxon. Kipróbáltuk, mit jelent ez a gyakorlatban, milyen kényeztetésekre szá­míthat az, aki a katari légitársaság első soraiban, azaz az üzleti osztályán uta­zik. Tesztünk során négy járaton is próbára tettük a szolgáltatást (Budapestről Dohába és vissza Bécsbe, majd Dohából Tokióba és vissza), melyek között volt valóban hosszú járat (11–12 óra), és kettő 5,5 órás, középtávú járat.

 

A repülőtéren

Már a check-innél kezdődik a megkülönböztetett figyelem, hiszen külön pultnál jelentkezhetnek be a Business Class utasai, magasabb a poggyászkeret is (40 kg), és a biztonsági ellenőrzésnél gyorsabb volt az átkelés. Amint a terminálba érkeztünk, máris élhettünk a meghívással a reptéri váróba. Ez minden repülőtéren jár, de a legjobb a dohai Al Mourjan Lounge, amely az átszállásnál vehető igénybe. Ez 10 ezer négyzetméteren, mindennel felszerelve, étellel, itallal, pihenési lehetőséggel, ingyenes internettel, tévészobával, üzleti tárgyalóval, csendes szobával, zuhanyzókabinokkal és megannyi más magas fokú kényeztetéssel várja az utasokat.

 

Kényelem, étkezés

A gépbe érkezve már látható, hogy az utazás nagyon kényelmes lesz. A üléskiosztás egy-kettő-egy, hatalmas a tér, rengeteg a rakodóhely, óriási a képernyő (amelyeken az egész út során filmeket nézhetünk, játszhatunk, zenét hallgathatunk igény és kedv szerint). Az ülések teljes mértékben ággyá alakíthatók, de számos egyéb beállítási opció is található a karfán. A takaró, a párna, a luxusfüles, az előre bekészített víz már az érkezést követően várja az utast. Amint helyet foglal, érkezik az utaskísérő, üdvözöl, bemutatkozik, és

már kínálja is az első italt, pezsgő, frissen facsart narancslé, de egyéb is választható, kívánság szerint. A gép még mindig a földön, már érkezik a forró vagy a hideg törlőkendő (igény szerint), a luxus piperecikkeket és kiegészítőket tartalmazó kis utazócsomag, a hosszabb utazásokon pizsama, méret szerint, valamint az étlap és az itallap. Merthogy a Qatar Airways Business Class utasai étlapról állíthatják össze a fedélzeti menüt, nagyon nagy a kínálat, és ami még nagyon jó, hogy nincs korlátozás, az utas annyit és abból eszik, amennyit kíván (akár két előétel, vagy főétel is választható – természetesen amíg a készlet tart). A gép lassan felszáll, az utaskísérő biztonsági okokból beszedi az üvegpoharakat (merthogy itt természetes az üvegpohár, a fém evőeszköz, a porcelán tányér), majd a felszállást követően már egy lappal jön, leguggol az ülés mellé, hogy egy vonalban legyünk, és felveszi a rendelést (amit később ki lehet egészíteni újabb kívánsággal). És itt külön dicséret illeti a légitársaságot: az utas választhatja meg, mikor kíván enni. Nincs fix étkezési idő, mint a legtöbb légitársaságnál, ha az utas szeretné, akkor több részletben is ehet, például reggelit a felszállás után, és az ebédet leszállás előtt két-három órával, de akár cserélheti is, hogy előbb csak előétel, az út felénél az ebéd/vacsora, majd leszállás előtt érkezhet a reggeli, a desszert, a gyümölcs. Közben pedig folyamatos a kiszolgálás, kávé (természetesen luxusminőségű), üdítők, víz, desszertek, fényűző alkoholos italok, köztük finom francia pezsgők (a rosé nagyon finom). A két hosszú járaton az utasok többsége az étkezés után átöltözött a pizsamába, a stewardess pedig elkérte a ruháikat, beakasztotta azokat egy vállfán a szekrénybe, hogy addig se gyűrődjenek. Az utaskísérő megvetette az ágyat – paplant húzott az ülésre –, betakarta az utast, és jó éjszakát kívánva lekapcsolta a fényeket… Amíg ezt nem tapasztalja az utas, azt hiszi, hogy ilyen csak a reklámfilmekben van.

 

Összegzés

Fantasztikus volt az utazás a Qatar Airways Business Class osztályán. Az egész út során érezni lehetett a profizmust, a személyzet rendkívül kedves, figyelmes, és külön dicséretet érdemel az, hogy az utas választja meg azt, mikor szeretne enni. Az ajándékpizsama, a finom ételek és italok, a rendkívül kényelmes ágy is mind-mind azt bizonyítja: nem véletlen, hogy immár több éve sorozatban a Qatar Airways nyeri a világ legjobb Business Class szolgáltatása díjat. Érdemes kipróbálni, az utazás egy új, eddig nem ismert dimenzióját fedezhetik fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?