Nagy a bizonytalanság az új komp körül

vajkai komp
Pozsony |

Még mindig sok a kérdés az új vajkai komp körül, melyet októbertől kellene üzembe helyeznie a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP). A környező falvak polgármesterei elégedetlenek az információhiány miatt, a környezetvédelmi minisztérium viszont nyugalomra int.

A Vízépítő Vállalat (VV) nyáron új közbeszerzést hirdetett a komp működtetésére, mivel álláspontjuk szerint a jelenlegi, Ponton City nevű céggel kötött szerződésük gazdasági szempontból nem megfelelő. A pályázatot a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat nyerte, melynek az új szerződés értelmében októbertől kellene biztosítania a vízi közlekedést Vajka és Keszölcés között. A Pravda napilap információi szerint azonban az SVP tulajdonában még egyetlen komp sincs, és a változásokról az állami cég egyelőre hallgat.

A ködös információk felháborodást váltottak ki a környező falvakban, ezért a nagyszarvai, a felbári, a bodaki és a vajkai polgármester levelet írt Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszternek, melyben elégedetlenségüket fejezték ki. Leginkább azt kifogásolták, hogy az SVP még két héttel az új komp üzembe helyezése előtt sem tájékoztatta a lakosokat az új menetrendről, valamint a komp kapacitása sem ismert.

Az SVP hallgat

Az SVP az új komppal kapcsolatban lapunknak mindössze annyit közölt, hogy jelenleg a probléma megoldásán dolgoznak, részleteket azonban nem árultak el.

A környezetvédelmi minisztérium kizárta annak lehetőségét, hogy októbertől nem lesz biztosítva a vízi közlekedés Vajka és Keszölcés között. „A tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy az utasok továbbra is probléma nélkül tudjanak közlekedni az említett települések között” – nyilatkozta Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője. A VV a tárca szerint olyan megoldáson dolgozik, amely az időjárás viszontagságaitól függetlenül képes bebiztosítani a közlekedést a két település között. „Tehát egy olyan út kiépítését a Duna alatt, amely tartós és kényelmes megoldást jelentene a környék lakosainak” – közölte lapunkkal a tárca.

Kapcsolódó cikkünk

Megint a régi komp?

A vajkai komp körül már korábban is felmerültek problémák. A Ponton City 3 évvel ezelőtt vette át a komp működtetését, mivel a környékbeli lakosok arra panaszkodtak, hogy a régi kompon nagyon kevés a hely, és rosszabb időjárási körülmények között el sem indul. Emiatt a VV 2015-ben lecserélte a régi járművet, azonban a Ponton Cityvel kötött új szerződés nagy port kavart a túlárazott üzemeltetés miatt. Ez végül a VV akkori vezetője, Ladislav Lazar (Smer) leváltásához vezetett.

A Pravda egy névtelen forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az SVP a régi, 63 éves Christina nevű kompot szeretné újra üzembe helyezni, annak ellenére, hogy korábban problémák voltak vele. Állítása szerint az új pályázat feltételeit pontosan a Christina paramétereire szabták. A minisztérium tegnap ezeket az információkat határozottan elutasította. „Ehhez csupán annyit szeretnénk megjegyezni, hogy a Christina komp soha nem közlekedett Vajka és Keszölcés között, tehát hamis és félrevezető információról van szó” – nyilatkozta lapunknak tegnap Slavomír Held, a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs osztályának vezetője.

A lakosokat nem érdekli

A környező falvak lakosainak nem tetszik a jelenlegi komp lecserélése. Álló Donát vajkai polgármester szerint az embereket nem az érdekli, hogy mennyibe kerül a cégeknek a komp működtetése, hanem az, hogy át tudjanak kelni a Dunán. „Vajkai lakosként mondom, hogy nekünk teljesen mindegy, hogy ki üzemelteti a kompot. Amikor 3 évvel ezelőtt megkerestek bennünket a közbeszerzéssel kapcsolatban, mi pontosan meghatároztuk a feltételeinket, és ez alapján működik az új komp. Az itteni embereket nem érdekli, hogy mennyibe kerül az államnak. Az sem érdekelt senkit, amikor a bősi vízi erőmű építésekor fillérekért vásárolták fel a földjeinket” – jelentette ki a polgármester. (nar, Pravda)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?