Változás előtt a német uniós politika

Pozsony |

<p>Megváltozhat Németország uniós politikája, ha valóban a Jamaica-koalíció jön létre. Az azonban még kérdéses, hogy pontosan milyen irányban, sok múlik a Zöldeken és a liberálisokon.</p>

Szinte biztosra vehető, hogy a választási eredmények tükrében módosulni fog Németország uniós politikája. A változást a két kisebb koalíciós partner, a Zöldek és a liberálisok, vagyis az FDP okozzák majd, amelyek a jelenlegi Merkel-kurzustól eltérő irányvonalat képviselnek.

„Török” külügyminiszter?

Az azonban egyelőre nem világos, hogy milyen lesz a koalíció közös irányvonala. „Kérdés, hogy ki lesz a külügyminiszter, vagyis a liberálisok vagy a Zöldek kapják-e ezt a posztot – magyarázta lapunknak Techet Péter külpolitikai elemző. – Mindkét pártnak van jó jelöltje a posztra, talán nagyobb esélyük a Zöldeknek van.” A pártelnök Cem Özdemir török származású politikus, ő lehet az új német külügyminiszter. „Ő eléggé uniópárti, ezzel folytatódhatna az integráció erősödése” – véli Techet.

Pénzügyi szigor

A német–francia tengely azonban lazábbá válhat, elsősorban az FDP miatt. A liberálisok nem támogatják azokat a pénzügyi vagy részben pénzügyi vonatkozású terveket, amelyek eddig felmerültek. „Az európai közös kötvények bevezetése, vagy az eurózónán belül a közös szociálpolitika erősítése a liberálisok számára elfogadhatatlan. Már a választások előtt határozottan kijelentették, hogy nem támogatják az adósság közössé tételét, a transzferuniót vagy az eurókötvényt – magyarázta az elemző. – Nem hívei a mageurópának sem, szerintük a jelenlegi uniót kell tovább vinni. Elfogadhatatlan számukra, hogy az unió egyfajta államként kezdjen el funkcionálni, ezek a macroni tervek le fognak kerülni a napirendről.”

Középpontban a védelem

Hasonlóan vélekedik Milan Nič, a berlini Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője. „A német külpolitika érzékenyebb lesz az európai értékekre – mondta lapunknak az elemző. – Biztosan eltérőek lesznek a hangsúlyok a pénzügyi politikában, és az eurózónával kapcsolatos tervek is változhatnak.” Szerinte a pénzügyminiszteri poszt lesz a hangsúlyos. „Ha a liberálisok adják majd a pénzügyminisztert, akkor biztosan csökkenteni akarják majd a német szerepvállalást az adósságkezelésben, nehezebb lesz a megegyezés Franciaországgal az unió új felépítéséről, nem lesz olyan fontos a közös költségvetés a közös uniós pénzügyminiszter meghatározása” – véli Nič. Szerinte csökken majd a hajlam a pénzügyi szolidaritásra a német fél részéről, vagyis kevesebbet akarnak majd fizetni a közös kasszába. „A pénzügyi területtől, az eurózónával kapcsolatos elképzelésektől eltekintve azonban a német uniós politikára a folyamatosság lesz a jellemző” – magyarázta Nič. Szerinte az új kormány is az erősebb unió híve lesz. „A középpontba a közös védelmi politika, a biztonsági politika kerül, illetve egy új menekültpolitika kidolgozása válhat prioritássá” – véli az elemző.

Orbán napirenden

Orbán Viktor jobban a célkeresztbe kerülhet. „Komolyabb bírálatokra kell készülnie, ezt mutatta a pártvezetők szokásos választások utáni tévévitája is. Ezen Közép-Európa és a V4-ek nem volt téma, viszont a beszélgetés Magyarországgal végződött, igaz, Schulz kezdeményezésére, de a Zöldek is csatlakoztak hozzá, azt állítva, hogy nem szabad tovább elnézni az unió értékeinek figyelmen kívül hagyását, például az uniós bíróság döntésének ignorálását – magyarázta Nič. – Itt mutatkozik meg, hogy milyen szerencsétlenül reagált Magyarország, amikor az első hivatalos nyilatkozatok arról szóltak, hogy nem akarják tiszteletben tartani a migrációs kvótákról hozott bírósági döntést.” Szerinte Orbán már hiába próbálta később menteni a helyzetet azzal, hogy kötelező érvényűnek nyilvánította az ítéletet.

Belpolitikai szempontok

Nič szerint a választások után megalakuló Bundestagban sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd a belpolitika az ellenzékbe vonuló szociáldemokraták irányításával, a német külpolitika is jobban alárendelődik a belpolitikai szempontoknak. „Úgy vélem, hogy Berlin sokkal kritikusabb lesz majd például Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – véli a szakértő. – Ezzel együtt azonban Németország aktívabb lesz majd Közép-Európa viszonyában, és intenzívebb kapcsolatot tart majd Budapesttel és Varsóval is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?