George Clooney dokumentumfilmet készít

Guatemalaváros |

<p>George Clooney dokumentumfilmet készít a guatemalai püspökgyilkosságról: a hollywoodi sztár producerként és narrátorként is közreműködik a filmben, amely Juan Gerardi Conedera guatemalai segédpüspök 1998-as meggyilkolásának körülményeit dolgozza fel.</p>

A film egy politikai gyilkosságokat bemutató hatrészes sorozat egyik darabja lesz - közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a Prensa libre guatemalai napilapra hivatkozva. 

Két évvel a guatemalai polgárháború (1960-1996) vége után, 1998 áprilisában a katolikus egyház átfogó, hivatalos vizsgálati jelentést készített a polgárháborúban elkövetett háborús bűncselekményekről. A háborúban mintegy 55 ezer ember vesztette életét, a jelentés szerint kilencven százalékuk a hadsereg áldozata volt. 

Két nappal később lelőtték a 75 éves Gerardi püspököt, a jelentés fő kezdeményezőjét. A Közép-amerikai Jogvédő Bizottság (Codehuca) guatemalai katonatiszteket vádolt a bűnténnyel. 

A gyilkosságot a mai napig nem sikerült teljesen felderíteni. A fő tetteseket 2001-ben elítélték, 13 katona ügye, akiket feltételezett társtettesekként tartanak számon, még mindig függőben van. 

Gerardi püspök fáradhatatlanul ostorozta az emberi jogok ellen elkövetett bűnöket és a hadsereg kíméletlen fellépését a polgárháború 36 éve alatt.

A polgárháborúnak - amelyben sok tízezer polgári áldozat között több mint húsz papot is megöltek - csak 1996-ban vetett véget az Alvaro Arzu elnök és a Guatemelai Nemzeti Forradalmi Unió között megkötött békeszerződés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?