Bowie tavaly a második legtöbb lemezt eladó zenész volt

<p>A múlt év januárjában elhunyt David Bowie hangfelvételei voltak a legkeresettebbek Nagy-Britanniában 2016-ban. Több fizikai és digitális értékesítés fűződik a nevéhez, mint a toplisták élén álló brit Adele-éhez. Világviszonylatban Bowie második lett a kanadai Drake mögött.</p>

A mintegy háromszáz kiadó adatait összesítő Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) friss statisztikája szerint David Bowie lemezei több mint 1,6 millió példányban keltek el tavaly. A fizikai és digitális értékesítés élén utolsó albuma, a Blackstar áll, amely 2016. január 8-án, az énekes 69. születésnapján jelent meg, három nappal halála előtt. A lemez bakelitverziója a bakeliteladásokat is csúcsra röpítette – az elmúlt 25 évben ebből adták el a legtöbbet.

„Mindig hatalmas az érdeklődés, ha meghal egy legendás művész, az eladások megugrásának részben ez az oka. A Blackstar album, a videók és az általa készített műalkotások olyan páratlanok, hogy a közönség képzeletét egy hagyományos Bowie-albumnál is jobban megragadták” – idézte Boyd Hamilton publicistát a Guardian brit napilap.

Bowie dalait, köztük a régebbieket is sokkal gyakrabban játszották a rádiók tavaly, mint egy átlagos évben, ez is növelte az elhunyt énekes népszerűségét.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"215250","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Bowie ezzel az eredménnyel magasan megelőzte Adele-t, az énekesnő 1,1 millió fizikai és digitális albumot, a harmadik helyen álló Drake pedig 1,09 milliót jegyez.

A BPI folyamatosan figyeli a CD-k értékesítését és a streamelést, ez alapján állapítja meg az adott művész népszerűségét. Egy dal ezer streamelése vagy 10 letöltése egyenlő egy albumeladással. Ez Bowie esetében 1,5 millió fizikai és digitális albumeladást, 510 ezer letöltést és 127 millió streamelést jelent. (Az illegális letöltésekről természetesen nincsenek adatok.) Ezzel az eredménnyel világviszonylatban Bowie 2016 második legtöbb eladást produkáló zenésze lett Drake mögött.

A közönség mellett a szakma is nehezen tudta megemészteni a legendás énekes-dalszerző halálát, akinek 25. stúdióalbuma, a Blackstar tele van radikálisan új zenei megoldásokkal. A lemez tavaly szinte valamennyi fontos év végi összesítés élén végzett. A Brit Awards zenei díjátadón Bowie-nak ítélték az év brit férfi előadója díjat, utolsó lemeze pedig 2016 legjobb brit albuma lett.

A művészettörténészek a műgyűjtő Bowie előtt emeltek kalapot. A Sotheby’s aukciós ház kiállítással egybekötött árverést rendezett a zenész képzőművészeti gyűjteményé-ből. A 350 alkotást Londonban lehetett megtekinteni, ezután kerültek kalapács alá a műtárgyak, amelyekre rekord számú látogató volt kíváncsi. A kiállítás kurátora szerint a rocksztár kifinomult ízléssel és nagy hozzáértéssel válogatta össze gyűj-teménye darabjait. Főleg a kortárs brit festők alkotásai és a japán népművészet érdekelte, gyakran beszélgetett neves szakemberekkel festészetről, szobrászatról.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"215657","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Bowie meg nem ért 70. születésnapjának előestéjén debütált a BBC tévécsatornáin a sztár utolsó öt évét feldolgozó dokumentumfilm, a The Last Five Years. Ugyanaz a Francis Whately rendezte, aki négy évvel ezelőtt Five Days címmel készített filmet az énekesről. A zenésztársakat, barátokat és kritikusokat megszólaltató filmből kiderül, hogy David Bowie alig három hónappal halála előtt tudta meg, hogy rákos, és a Blackstar albumon dolgozó zenészek közül is csak páran tudták, hogy gyógyíthatatlan. A Lazarus című dalhoz készült utolsó klipet rendező Johan Renck szerint Bowie – a közhiedelemmel ellentétben – nem búcsúnak szánta ezt a videót. A kórházi ágy ötletét egy héttel azelőtt találta ki, hogy megkapta volna a végleges diagnózist. A forgatást viszont azon a napon kezdték el, amikor orvosai közölték vele, hogy hamarosan meg fog halni. A Lazarus klipjét tavaly csak a YouTube videómegosztón 40 milliószor nézték meg. (MTI, guardian, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?