Késik a komáromi híd építése

Komárom |

<p>Újabb hónapokat késhet a komáromi Duna-híd építése, a magyarországi beruházó még nem zárta le a kivitelező kiválasztására kiírt pályázatot. A híd építése legkorábban nyáron kezdődhet, ennek azonban még feltétele a sikeres közbeszerzés.</p>

Az új komáromi közúti Duna-híd a két ország közti együttműködés keretében, európai uniós támogatással épül. A fő kivitelező a magyar fél, pontosabban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), amely a hidat és a magyarországi bekötőutat építi. Szlovákia feladata csak a híd északi oldalához kapcsolódó bekötőút kivitelezése. A NIF tavaly szeptemberben írta ki a pályázatot a híd építésére, ám még mindig nem sikerült lezárni, pedig a tervek szerint már tavaly decemberben győztest kellett volna hirdetniük, a munkákat pedig 2017 januárjában megkezdeni. Elképzelhető az is, hogy a munkákat idén nem is tudják elkezdeni, ha a versenypályázat sikertelen lesz.

Ez utóbbi információt a NIF cáfolta, azt azonban megerősítette, hogy még mindig nem sikerült győztest hirdetni a tavaly kiírt pályázatban. „A komáromi Duna-híd projektnél jelenleg a kivitelező kiválasztása folyik – tájékoztatta lapunkat Karcagi Orsolya kommunikációs igazgató. – Ha eredményes lesz az eljárás, a szerződés 2017 júniusában köthető meg.” A szerződéskötés azonban még nem elég a munkák megkezdéséhez, a NIF optimista előrejelzése szerint ez további egy hónapot vesz igénybe. „A kivitelezéshez a vállalkozónak még meg kell teremtenie a munkakezdési engedélyhez szükséges feltételeket – magyarázta Karcagi. – A tényleges munkavégzés így legkorábban idén júliusban indulhat meg, és 2019 őszén fejeződhet be.” A NIF arról nem tájékoztatott, hány cég van versenyben. Lapunk információi szerint három vállalat jelentkezett, az első kettőt kizárták, a nyertes így várhatóan a harmadik, egy magyarországi cég lehet.

A híd építésének csúszásáról tud Érsek Árpád (Híd) szlovák közlekedési miniszter is, de az építést nem tudják meggyorsítani. „Az államközi szerződés alapján a hídtest megépítése teljes mértékben a magyar fél hatáskörébe tartozik, a szlovák fél nem tudja felgyorsítani – tájékoztatta lapunkat Katarína Ducká, a tárca szóvivője. – Az építési határidőket úgy állítottuk be, hogyha a magyar félnek május végéig sikerül befejeznie a híd építésére kiírt közbeszerzést, akkor az új közúti híd 2019. június végére készülhet el.”

A híd szlovákiai oldalán a terveknek megfelelően zajlanak a munkák. „Folyik a régészeti kutatás és a közműhálózat áthelyezése” – tájékoztatott Ducká. A projekt teljes költségvetése 117 millió euró, ebből Szlovákia 47 millió eurót kapott uniós alapokból, a magyar felet az unió 52 millióval támogatja, a fennmaradó összeg a két ország költségvetését terheli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?