Győzelem napja: A szakadárok is díszszemléztek

Donyeck |

<p>Több mint tízezren vettek részt orosz zászlókkal és Sztálin-képekkel kedden a győzelem napja alkalmából tartott díszszemlén a kelet-ukrajnai szakadárok &quot;fővárosában&quot;, Donyeckben.</p>

A kormányerőkkel három éve harcoló lázadók erőfitogtatása ellentétes a 2015-ben aláírt és gyakorlatilag figyelmen kívül hagyott minszki egyezményekkel.

Donyeck a demarkációs vonalon fekszik, ahonnan a megállapodások értelmében mindkét félnek közel két éve ki kellett volna vonnia a nehézfegyvereket.

Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója 46 nehézfegyvert számolt össze a menetben, közöttük egy második világháborús harckocsit, valamint a jelenlegi konfliktusban is használt korszerűbb páncélosokat, továbbá rakétavetőket és légvédelmi ágyúkat.

Olekszandr Zaharcsenko, a lázadók vezetője mintegy ezer fegyveres élén haladt, akik az orosz hazafiságot jelképező Szent György-rend szalagját idéző, hosszú narancs-fekete csíkos zászlót lobogtattak. "Május 9. számunkra a legszentebb nap" - jelentette ki Zaharcsenko.

Mások az eddig már több mint 10 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusban elesett lázadó vezetők képmásával vonultak fel.

A Donyeck szívében álló Lenin téren családok tekintették meg a felvonulást, több gyermek katonai egyenruhát viselt.

A demarkációs vonal túloldalán az ukrán hatóságok 2014 óta május 8-án ünneplik a második világháború végét, hangsúlyozva távolságtartásukat Oroszországtól. Moszkva hagyományosan május 9-én ünnepli a náci Németország felett aratott szovjet diadal emlékének szentelt győzelem napját.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború végének napjáról, a szovjet utódállamok többségében viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyanis Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?