Tarolt a Masaryk és A tanítónő

Pozsony |

<div>A Masaryk és A tanítónő lett a legnagyobb nyertese a szlovák filmakadémia gálájának: előbbi nyolc, &nbsp;utóbbi öt kategóriában gyűjtötte be a Nap a hálóban szlovák nemzeti filmdíjat. Mindkét alkotás cseh&ndash;szlovák koprodukcióban készült.</div>

Jan Hřebejk A tanítónő című drámája vitte el a legjobb játékfilmnek járó elismerést, emellett díjazták a filmakadémia tagjai a női főszereplőt – Zuzana Mauréryt –, valamint az alkotás forgatókönyvíróját és zeneszerzőjét. A Nap a hálóban történetében először szavazhattak kedvencükre a nézők; a közönségdíjat szintén a manipulatív, hatalmával sorozatosan visszaélő, a diákokat és szüleiket is félelemben tartó pedagógus nyolcvanas években játszódó története nyerte el. A Masaryk elsősorban a szereplőgárda révén ünnepelhetett: a Jan Masarykot középpontjába állító történelmi dráma címszerepét alakító Karel Roden főszereplőként, az Eduard Benešt megformáló Oldřich Kaiser a legjobb férfi mellékszereplőként érdemelte ki a Nap a hálóban filmdíjat. (Sajnálatos módon egyéb elfoglaltságuk miatt a pozsonyi ceremónián egyikük sem vett részt.) A valóban pazar, profi kivitelezésű mozgókép díjra váltotta a jelölést a legjobb operatőr, vágó, díszlet, jelmez, maszk és hangmérnöki munka kategóriában is.  A szlovák filmakadémia díjára a különböző kategóriákban összesen 20 alkotás volt esélyes a 2016-ban bemutatott hazai (illetve koprodukciós) filmtermésből. Egyetlen, ám annál fontosabb kategóriában diadalmaskodott az Én, Olga Hepnarová című, cseh–lengyel–szlovák film – a fekete-fehér drámával, amely az utolsó, Csehszlovákiában halálra ítélt és 1975-ben kivégzett nő történetét mondja el, Tomáš Weinreb és Petr Kazda szerezte meg a legjobb rendezésért járó elismerést. Michal Kollár filmje, a Dominik Dán nagy sikerű bűnügyi története alapján, úgyszintén cseh–lengyel–szlovák együttműködésben forgatott A vörös kapitány Zuzana Kronerovának – a legjobb női mellékszereplőnek köszönhetően került a gála díjazottjai közé. A dokumentumfilmek mezőnyében Robert Kirchhoff és Filip Remund Pára a folyó felett című, három ismert dzsesszzenészről forgatott alkotása bizonyult a legjobbnak. Színpadra szólították péntek este a Régi vásárcsarnokban megrendezett gálán a Richard Müller: Ahogy nem ismerjük című zenés dokumentumfilm hangmérnökét is.  A szlovák filmakadémia életműdíját Rudolf Urc vehette át: a jeles dramaturg, forgatókönyvíró, rendező, publicista, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem animációs tanszékének egyik alapítója és első vezetője mindenekelőtt dokumentumfilmjeivel és animációival tette le kézjegyét a szlovák kinematográfiában. (as)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?