Újdonságok oktatási fronton

Pozsony |

<p>Módosulhatnak az iskolatörvénynek az oktatási intézmények névváltoztatását szabályzó passzusai, készül a Szlovákiában élő nemzetiségekről szóló segédanyag, illetve heteken belül egy új óvodai projekt tesztelése indul &ndash; néhány az oktatási tárca idei tervei közül.</p>

Peter Krajňák (Híd) államtitkár sikerként könyveli el, hogy az oktatási tárcánál kilenc év után lassan ismét működik a kisebbségi osztály. A tárca idei tervei között szerepel az alapiskolák felső tagozatai számára a Szlovákiában élő kisebbségekről szóló kiadvány elkészítése, melyet minden alapiskolába eljuttatnak. „Egyelőre formálódik a publikáció, melyet szeretnénk felhasználni a történelemoktatás új koncepciójában is” – magyarázta az államtitkár. A tárca kidolgozta a ruszinyelv-oktatás fejlesztésének új koncepcióját az óvodákra, valamint az alap- és a középiskolákra.

Tavaly szeptembertől három magyar tannyelvű iskolában tesztelik az új szlováknyelv-oktatás módszertanát. 2017-ben két törvénymódosítást vinne át az oktatási tárca. „Módosítani szeretnénk az iskolatörvényben a nemzetiségi iskolák megnevezésére, névváltoztatására vonatkozó passzusokat. Heti szinten fordulnak hozzánk az ezzel kapcsolatos problémákkal” – mondta Peter Krajňák. A tárca összegzi azokat az észrevételeket, melyek az oktatási intézmények finanszírozását szabályzó törvény módosításához érkeztek a tárcaközi egyeztetés során, továbbá dolgozik az iskolák finanszírozását szabályzó kormányrendeleten. Előbbiben bevezetnék a nemzetiségi iskolát látogató diákok utaztatási támogatását, utóbbiban pedig a nemzetiségi iskolák finanszírozását szeretnék pontosítani. „Rövidesen 12 magyar és 6 ruszin óvodában, valamint 12 nulladik osztályban kezdik tesztelni az IKATIKA névre keresztelt szoftvert, digitális tananyagot. A segédanyag kétnyelvű, a szlovák mellett egy-egy nemzetiség nyelvén is megszólal” – mondta Prékop Mária, a kisebbségi osztály vezetője. A tesztelést követően a program újabb kisebbségek nyelvével bővülhet.

Peter Krajňák szerint heteken belül felállhat Peter Plavčan (SNS-jelölt) miniszter nemzetiségi oktatással foglalkozó kilenctagú tanácsadó testülete, melybe három magyar szakembert jelöltek. „Szeretném, ha a tanács félévente tanácskozna, a kisebbségi osztály vezetője állandó tagja lenne” – jegyezte meg az államtitkár. Krajňák elmondta azt is, hogy két kategóriával, a nemzetiségi iskolákban tanító, és a roma gyerekekkel foglalkozó pedagógusok kategóriájával bővítik az Arany Amos-díjat. Úgy fogalmazott, jelezni szeretnék, hogy a tárca nagyra értékeli a nemzetiségekkel foglalkozó pedagógusokat.

A Híd szakemberei az i-skola@most-hid.sk címre várják a nyilvánosság észrevételeit az oktatásügyi kérdésekkel kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?