Viharasztma szedi áldozatait Ausztráliában

Melbourne |

<p>Már nyolcan haltak meg Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben egy vihar kiváltotta asztmás rohamban, amely miatt 8500 ember került kórházba a múlt hét elején Victoria államban. Hét embert még mindig kórházban ápolnak, egyikük állapota válságos.</p>

 A nyolcadik áldozat, egy 57 éves férfi, kedd reggel hunyt el a roham okozta szövődményekben. Ranjith Peiris a vihar idején elveszítette az eszméletét, és azóta gépekkel tartották életben.

A család több mint egy órán át várt a mentőkre, közben mesterséges lélegeztetéssel tartották életben. A férfi fia elmondta, ha tudták volna, hogy ilyen sokat kell várni a mentőkre, maguk szállították volna kórházba.

A halálos áldozatok között van egy 18 éves gimnazista fiú és egy 20 éves joghallgató lány is.

A vihar november 21-én éjjel csapott le a metropoliszra, és beterítette a réti perje nevű fűféle virágporával. A növény pollenjei az eső hatására megduzzadtak és nagyon apró részecskékre robbantak szét, amelyek mélyen behatoltak a tüdőbe, és olyan pácienseknél is asztmás rohamot váltott ki, akik amúgy nem szenvednek asztmában.

A "viharasztmaként" emlegetett jelenséget a világon elsőként Melbourne-ben jegyezték fel 1987-ben, amikor ötszörösére szökött fel az asztmás esetek száma a kórházakban. Hasonló esetek azóta előfordultak az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is, Melbourne-ben legutóbb 2010 novemberében.

A múlt hétfői vihar példátlan megpróbáltatás elé állította az egészségügyi rendszert: a melbourne-i kórházak sürgősségi osztályán háborúshoz hasonló állapotok uralkodtak.

Melbourne környékén különösen nedves az idei tavasz, ami felerősíti az asztmás és szénanáthás tüneteket.

Ausztráliában amúgy is nagyon magas az asztmások aránya, minden tizedik ember szenved légzési nehézségektől. A múlt hétfői vihar nyomán kezelésre szorultak egyharmadának azonban korábban soha nem volt asztmás tünete.

Victoria állam bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot indítanak annak tisztázására, hogy kellő gyorsasággal reagáltak-e a mentőszolgálatok a segélyhívásokra. Az állami egészségügyi szolgálat ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügyi dolgozók "áldozatos munkájukkal emberéletek százait mentették meg".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?