A biztosítók a fuvarozókra hárítják a különadót

Pozsony |

<p>A szlovák kormány közvetve, a biztosítókról szóló törvény módosításán keresztül tovább növelné a teherfuvarozók adóterheit. Az ágazat már most jelentős lépéshátrányban van a környező országok fuvarozóival szemben, így további elbocsátások jöhetnek.</p>

„A teherfuvarozók tiltakoznak a szlovák kormány legújabb terve ellen, amely jelentős mértékben növelné a társaságok terheit” – nyilatkozta Pavol Jančovič, a csaknem 800 szlovák teherfuvarozót tömörítő ČESMAD Slovakia elnöke. A szakmai szervezet szerint rajtuk csattan majd az ostor a biztosítókról szóló törvény módosítása miatt, amely a jövő évtől 8 százalékos különadó bevezetésével számol a nem életbiztosítási szegmensben. „Ezt a biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba, hogy fenntarthassák a szolgáltatásaik színvonalát” – tette hozzá Jančovič.

Drasztikus drágulás

A teherfuvarozók szerint az igazán nagy probléma, hogy több biztosító már előre beépíti az áraiba a módosítást. „Néhány társaság jelezte, hogy a jövő évre szóló kötelező gépjármű-biztosítás esetében a biztosítók a díjszabást 100–300 százalékkal növelték, ami teljesen elfogadhatatlan” – mondta Jančovič. Szerinte a biztosítók az utolsó pillanatban léptek, a fuvarozóknak így az esetek többségében már esélyük sincs a váltásra. A ČESMAD a biztosítók lépését már csak azért sem tartja tisztességesnek, mivel korábban ők is azok között voltak, akik a biztosítókat támogatták a kormány által jelzett módosításokkal szembeni harcukban. A teherfuvarozók kötelező gépjármű-biztosításának a drasztikus drágulása már csak azért sem indokolt, mivel a szlovákiai baleseteknek tavaly csupán a 3,7 százalékát okozták a fuvarozók.

Elbocsátások jöhetnek

A ČESMAD szerint a szlovákiai teherfuvarozók adó- és járulékterhei már most a második legnagyobbnak számítanak az egész Európai Unióban, és a tervezett változásokat követően elérik a 60 százalékot. „A szlovákiai fuvarozók emiatt jelentős versenyhátrányba kerülnek a szomszédos országok fuvarozóihoz képest, ami újabb munkahelyek megszűnéséhez vezethet” – vallja Jančovič.

Liberalizációt követelnek

A ČESMAD arra kéri a kormányt, hogy teljesen liberalizálja a kötelező gépjármű-biztosítás piacát, ami azt is jelentené, hogy a fuvarozók külföldön is köthetnének biztosítást. „Ha a kormány elfogadja a módosítást, akkor a fuvarozók akár össze is állhatnak, együttesen lépve fel a biztosítókkal szemben, azzal a társasággal kötve szerződést, amely a legjobb árat kínálja” – jegyezte meg a teherfuvarozók szakmai szövetségének az elnöke.

Mindenki megérzi

A különadó bevezetését azonban nem csupán a teherfuvarozók, hanem a többi biztosított is megsínylené. „A biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba a nagyobb adóterhet” – nyilatkozta Peter Világi, a Fincentrum társaság elemzője, aki szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében egyes ügyfelek biztosítási díja akár 20 százalékkal is emelkedhet. Világi szerint, ha a biztosítóknak a keletkező terheket végül mégsem sikerülne teljes mértékben áthárítania az ügyfelekre, akkor az üzembentartási költségeikből lennének kénytelenek lefaragni, ami a szolgáltatásaik minőségének a csökkenéséhez vezetne. (TASR, SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?