Brüsszel optimista jóslatai a szlovák gazdaságról

Pozsony |

<p>Magas gazdasági növekedés, csökkenő munkanélküliség és enyhén növekvő infláció jellemzi a következő éveket, derül ki az Európai Bizottság (EB) legfrissebb, Szlovákiára vonatkozó prognózisából.</p>

„Az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint 2016–18-ban a szlovák gazdaság évente több mint 3%-os ütemben nő, miközben a növekedés legfőbb motorja a hazai fogyasztás lesz” – tájékoztatott tegnap Peter Kažimír pénzügyminiszter.

A bizottság elsősorban a munkanélküliség várható csökkenésében bízik, amely hozzájárul a háztartások fogyasztásának növekedéséhez. Ennél nagyobb lendületre csak néhány kisebb uniós tagállamban, például Luxemburgban és Máltán lehet számítani.

„A környező országokkal összehasonlítva nálunk lesz a legmagasabb növekedés” – tájékoztatott a pénzügyminiszter. Magyarországon idén 2,1, a következő években pedig 2,6, illetve 2,8%-os emelkedés várható. A magyarhoz hasonlóan nő a cseh és a lengyel gazdaság is, az osztrák bővülése viszont 1 százalék alatt marad. Az unió átlagos növekedése 1,5 százalék körül várható, ami közel azonos lesz az eurózóna gazdaságainak bővülésével.

Kažimír szerint a hazai kereslet izmosodása elsősorban a foglalkoztatottság növekedésének köszönhető majd, ami idén 2,7 százalékkal emelkedik, de a következő két évben is 1,5 százalék felett marad. Ennek hatására a következő években történelmileg a legalacsonyabb, a 2008 előtti időszakra emlékeztető munkanélküliség várható. A bizottság idén 9,7 százalékra számít, míg 2018-ra 7,5%-ra eshet vissza a munkanélküliek aránya.

Az infláció kicsit nőni fog a következő években, idén azonban még az árszint 0,5%-os csökkenésére számíthatunk. Jövőre 0,8%-os, 2018-ban pedig 1,4%-os pénzromlást vetít előre az Európai Bizottság, ami végig nem éri el az uniós átlagot. Az államadósság viszont csak enyhén csökken a 2018-ig tartó időszakban, 2018 végére GDP-arányosan 51,5%-ot jósol az EB. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?