Vádemelés kilenc gömöri polgármester ellen

Pozsony |

<div>Az ügyészség a napokban vádat emelt kilenc gömöri település polgármestere ellen közbeszerzési csalás miatt.</div>

A községek vezetői a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatot csalták el, az ügyészség szerint túlárazott rendszereket vásároltak. Az ügyet a NAKA, a szervezett bűnözés elleni hivatal leplezte le a „Kamerák” akció során. 2015-ben 9 gömöri falu – Hanva, Lénártfalva, Dobóca, Simonyi, Darnya, Serke, Détér, Tajti, Balogfalva – nyert uniós támogatást a település biztonsági kamerarendszerének kiépítésére. Pályázatot írtak ki, majd közbeszerzési eljárás alapján választották ki a kivitelező céget. Mind a kilenc település esetében a Patrol&Guard Kft. lett a pályázat nyertese, amellyel a települések szerződést kötöttek.A pályázati támogatás maximális összege 200 ezer euró volt, ennek 75 százaléka származott uniós forrásból, 25 százalékot pedig az állam tett hozzá. A rendszer kiépítésének ára mindegyik faluban a maximális összeg közelében mozgott, néhány esetben kevesebb, de volt olyan is, hogy több volt. Az ügyészség a polgármestereket túlárazott kamerarendszer megvásárlásával és a közbeszerzési eljárás során elkövetett csalással vádolja. „Meghamisították a közbeszerzési eljárást és annak eredményét is” – tájékoztatta lapunkat Jaroslav Maček, a Nyitrai Kerületi Ügyészség szóvivője. A polgármesterek mellett – akik szabadlábon védekezhetnek – korábban már három másik ember ellen is vádemelési javaslatot készített elő a nyomozóhatóság. A NAKA a szeptemberi razzia során 31 embert hallgatott ki az ügyben. Az ügyészség szerint a polgármesterek mintegy 1,5 millió euró értékű kárt okozhattak a csalással. A szabadon hozzáférhető közbeszerzési dokumentumok szerint a rendszereket a ténylegesnél mintegy kétszer, vagy akár ennél is drágábban vásárolták. Balogfalva esetében például a Patrol&Guard 218 ezres ajánlata nyert a Slovanet 107 ezres ajánlatával szemben. A Slovanetet a pályázatból kizárták a műszaki feltételek nem teljesítése miatt. A Patrol&Guard által adott ajánlat érdekessége például, hogy a 11 kamera szerelési munkálataiért és a tereprendezésért 66 ezer eurót kértek. Ugyanez a tétel a Slovanetnél mindössze 35 200 euró lett volna. Még hatalmasabb az eltérés az egyéb szerelési anyagok esetében is, amelyért a Patrol&Guard 46 200 eurót, a Slovanet mindössze 1500 eurót kért. Az ügyben valamennyi érintett polgármestert megkerestük, de vagy nem vették a telefont, vagy nem kívántak nyilatkozni. Az érintettek között vannak a Híd és az MKP színeiben megválasztott, valamint független polgármesterek is.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?