Sok volt a súrlódás – etikai kódex az idősek otthonában

Vágsellye |

<div>A képviselők abban reménykednek, hogy az év elején megnyitott nyugdíjasotthonban idővel kevesebb lesz a súrlódás.</div>

Eddig három panasz érkezett a városházára az idősek otthona vezetése ellen. Vágsellye önkormányzata bizottságot állított fel a panaszok kivizsgálására, a legutóbbi ülésen Alžbeta Sedliačiková főellenőr tájékoztatta a képviselőket a döntésekről.  Egy volt óvoda épületét építették át európai uniós és állami támogatással, de már a központ építése számos fennakadással járt. Több hónapos késéssel, idén februárban nyitották meg a hatvan férőhelyes idősek otthonát és a húsz férőhelyes gondozóközpontot. A testület tagjai ellátogattak a komplexumba és találkoztak Jana Hušvétyová igazgatónővel, aki még abban a hónapban nyílt napot tartott az otthonban. A szociális tanácsadást és rehabilitációs szolgáltatásokat kínáló központot először egy lakó hozzátartozója bírálta, aki nem volt elégedett a gondozói szolgáltatásokkal. Az ezzel kapcsolatos félreértéseket végül tisztázták. A másik két panasz olyan alkalmazottaktól érkezett, akik már nem dolgoznak az idősek otthonában. Alžbeta Sedliačiková elmondta, egyikük nehezményezte, hogy nem a képesítésének megfelelően értékelték a munkáját, és alacsonyabb bértarifa alapján határozták meg a fizetését. A másik dolgozó arra panaszkodott, hogy a főnökétől olyan utasításokat kapott, amelyeket a nem megfelelő feltételek miatt lehetetlen volt végrehajtani. A panaszokat vizsgáló bizottság jelentésére hivatkozva Sedliačiková elmondta, azok csak részben voltak megalapozottak. Az idősek otthona igazgatója nem szándékosan károsította meg vagy bántotta az alkalmazottakat, mi több, beismerte tévedését. A képviselők elmondták, hogy az intézmény dolgozói közti súrlódások, nézeteltérések vélhetően abból eredtek, hogy új központról van szó, emiatt túl sok feladat, túl nagy felelősség hárult rájuk. A vizsgálat kapcsán közvélemény-kutatást végeztek a lakók körében. A megkérdezettek a szolgáltatások színvonalát és az alkalmazottak hozzáállását megfelelőnek ítélték meg. A bizottság javasolta a város vezetésének, dolgoztasson ki etikai kódexet az idősek otthona igazgatójával. A fenntartó folyamatosan ellenőrizni akarja a kódexben foglaltak betartását. Más idősek otthonában, például Varannón vagy Losoncon, illetve a nonprofit szervezetek által működtetett centrumban mára elfogadottá vált, hogy etikai kódex szabályozza az alkalmazottak és a lakók kapcsolatát, valamint a beosztottak és a vezetők korrekt viszonyát.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?