Megérkezett az új szlovák kormánygép

Pozsony |

<p>Tegnap landolt a pozsonyi reptéren az új szlovák kormánygép; az Airbus A319-115 CJ a közjogi méltóságokon kívül sebesülteket is tud majd szállítani.</p>

A 11 éves repülőért az ország 42 millió eurót fizetett. A repülő a Milan Rastislav Štefánik nevet kapta, arcmását a repülő hátsó részére festették a csehországi Ostravában. Az új gép az elöregedett orosz TU–154 típusú repülőt fogja helyettesíteni. Az elnöki kabinon kívül a kísérő delegációnak és újságíróknak is van helye a repülőben. Szükség esetén megduplázhatják a gép kapacitását, hogy evakuáció során a lehető legtöbb ember elférjen. Öt súlyos sérült, fekvőbeteg is elfér a gépen. Annak ellenére, hogy a gép nem új, az ár/teljesítmény aránya az illetékesek szerint sokkal jobb, mint az eddig használt orosz gépé; ráadásul az üzemeltetési költsége is jóval alacsonyabb. A repülő egy tankolásra 9000 kilométert képes átrepülni, így Pozsonyból eljut az USA nyugati partjára. A kormánygépnek így – útban az USA-ba – többé nem kell leszállnia Izlandon tankolni. A gépet 2005-ben gyártották, egy évvel később kezdték használni. Eddig 4400 órát töltött a levegőben 1300 fel- és leszállást abszolvált. 2017-ben karbantartás vár rá, ezután élettartama további 30 év lesz. Az Airbuson kívül a kormány még két kisebb, Fokker 100 típusú repülőt is vásárol. A gépek ugyan már néhány hónapja a pozsonyi repülőtéren vannak, de mivel még nem írták alá az adásvételi szerződést, még nincsenek állami tulajdonban. (dem, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?