Felújították a kultúrházat Vásárúton

Vásárút |

<p>Május közepén vastapssal adták át a felújított kultúrházat. A közel félmillió euró értékű átépítést részben banki hitelből finanszírozta a község.&nbsp;</p>

A falu közepén álló, 1961-ben épült kultúrházat régóta felújította volna az önkormányzat, de hiába várták a pályázati kiírásokat. „Vásárúton mindig zajlott kulturális élet. A község központjában levő épületeket sorra felújítottuk, csak a kultúrház állt öregen. 2010-ben döntöttünk arról, hogy hitelt veszünk fel, amelyből felújítjuk a kultúrházat” – mondta Zsoldos Roland polgármester. Az átépítés 430 ezer euróba került, 350 ezer euró hitelt vettek fel a Szlovák Takarékpénztártól, a fennmaradó összeget a falu költségvetéséből térítették. „Csak a falak és a tető egy része maradt meg. A hatvanas évekbeli időtálló mestermunkákat nem bontottuk le. Az előző kultúrház nagyrészt közmunkából, a vásárúti téglagyárban készült téglákból épült” – folytatta a polgármester. Most egy helyi vállalat végezte a felújítást. Teljesen átépítették az épületet, új padlót raktak le, új fűtési rendszert és ablakokat szereltek be, szigetelték és újravakolták az épületet. A Vásárúti Polgári Társulás támogatta az új konyha felszerelését, 25 ezer euróból vásároltak korszerű eszközöket. Három kazánnal fűtik az épület egyes részeit, ennek köszönhetően hetvenszázalékos energiamegtakarítást érhetnek el. „A fűtésre szánt mintegy 167 ezer euró tizenöt százalékát támogatás formájában visszatérítette a bank, a 25 ezer euró már megérkezett a község számlájára” – mondta Zsoldos Roland. A banki hitelt tíz évig törleszti a falu. A polgármester bízik benne, hogy az új kultúrház népszerű lesz a helyi szervezetek és lakosok körében, nemcsak kulturális rendezvények, hanem bálok, születésnapok és lakodalmak lebonyolítására is alkalmas a terem. Szombaton nyitott napot tartottak az új kultúrházban, este Gál Tamás Deszka díjas színművész, Kiss Szilvia és Molnár Xénia Itt és most című improvizációs estjével zárult a program.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?