Az ENSZ humanitárius katasztrófának minősíti a jemeni helyzetet

New York |

<p><span style="font-size: 11.9999990463257px;">Az ENSZ szerdán a harmadik - azaz a legmagasabb - fokozatú humanitárius katasztrófának minősítette a jemeni helyzetet, ugyanis az arab országban a lakosságnak immár 80 százaléka szorul a világszervezet sürgős segítségére.</span></p>

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese az ENSZ-ügynökségek tisztségviselőivel tartott New York-i találkozón jelentette be, hogy a belső konfliktusoktól szabdalt Jemenre hat hónapos időtartamra terjesztik ki a humanitárius szükségállapotot. Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja a múlt héten egy nyilatkozatában kijelentette: az ország már csak egy lépésnyire van az éhínség állapotától. Felszólította a konfliktusban résztvevő feleket, hogy a muzulmán böjt idejére humanitárius okokból tartsanak fegyverszünetet, ezáltal lehetővé tennék, hogy a segélyek eljuthassanak a rászorulókhoz. Jemenben több mint 21 millió ember, a lakosság 80 százaléka segítségre szorul O'Brien becslése szerint. Az ország kiterjedt területein súlyos élelmiszerhiány állt elő. Mintegy 20 millió jemeni a tiszta vízhez sem fér hozzá, és az elégtelen egészségügyi ellátás miatt különféle betegségek terjednek. A humanitárius válság legyűrésére 1,6 milliárd dollárra lenne szükség, ennek jelenleg a 10 százalékát teremtették elő. Az ENSZ BT további pénzügyi segítségre buzdítja a nemzetközi közösséget. A világszervezet jelenleg további három országban tartja fenn a humanitárius szükségállapot harmadik fokozatát, mégpedig Irakban, Szíriában és Dél-Szudánban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?