Börtönre ítéltek egy nőt, mert röplabda mérkőzést akart megnézni

Teherán |

<p>Brit-iráni állampolgárságú nőt ítéltek egyévi börtönre Iránban, mert be akart jutni egy férfi röplabda-mérkőzésre - állította vasárnap ügyvédje.</p>

Mahmúd Alizadeh Tabatabai elmondta, hogy védencét, a 25 éves Goncseh Gavamit, az idén június 20-án vették őrizetbe Teheránban egy stadionnál, mivel meg akarta nézni a Világliga Irán és Olaszország közötti férfi röplabda-mérkőzését.

A nőt nem sokkal később elengedték, de néhány nap múlva ismét őrizetbe vették és egy teheráni börtönbe vitték. A hatóságok tájékoztatása szerint a nő biztonsági okokból került őrizetbe, annak nincs köze a röplabda mérkőzéshez, bár hivatalosan nem emeltek ellene vádat. A nőt végül októberben állították bíróság elé.

Ügyvédje arról számolt be, hogy Gavamit a rendszer elleni propaganda terjesztésében találták bűnösnek. Hozzátette, ezt abból az ítéletből tudja, amit ugyan megmutattak neki, de hivatalosan még nem kézbesítették.

A nőt azután vették őrizetbe, hogy Iránban bejelentették, nők, így az újságírónők sem mehetnek férfi röplabda-mérkőzésekre. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte az iráni rendőrség parancsnokát, aki szerint a vegyes összetételű rendezvények látogatása nem szolgálja a társadalom érdekeit. A tilalom célja a hivatalos indok szerint az, hogy "megvédjék a nőket a férfiak illetlen viselkedésétől".

Hasonló okok miatt tiltották meg Iránban a nőknek, hogy labdarugó-mérkőzéseket látogassanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?