Megfenyegették a milliárdos ukrán Ahmetovot

Kijev |

<p>Elítélték Rinat Ahmetov donyecki milliárdost a kelet-ukrajnai szakadárok, amiért nem hajlandó adót fizetni az önhatalmúlag kikiáltott &quot;donyecki népköztársaságnak&quot;, továbbá kilátásba helyezték a megyében lévő gyárainak államosítását.</p>

"Mivel a helyi oligarchák nem akarnak adót fizetni a +donyecki népköztársaság+ költségvetésébe, az a döntés született, hogy megkezdjük az államosítást" - írta kedden Denisz Pusilin szakadár vezető a Twitter közösségi portálon. Pusilin elítélte továbbá Ahmetovot, amiért sztrájkra és tiltakozó akciókra szólította fel vállalatainak dolgozóit a Donyec-medencében (Donbassz) a szeparatisták ellen. 

"Ahmetov megtette saját választását. Sajnálatos módon a Donbassz népével szemben döntött. Az a döntése, hogy Kijevnek fizeti adóját, azt jelenti, hogy finanszírozza a Donyec-medencében folyó terrort" - jelentette ki Pusilin. Ukrajna leggazdagabb üzletembere keddi híradások szerint előző éjjel az Ukrajina televízióban - amely emiatt megszakította adását - nyilatkozatot tett, amelyben felszólította a munkásokat, hogy kezdjenek keddtől figyelmeztető sztrájkokat és tiltakozó akciókat. 

"Felszólítok minden dolgozói kollektívát, hogy kezdjen figyelmeztető tiltakozást a munkahelyén. A vérontásokkal szembeni és a békéért tartandó tiltakozó akció kezdetét sziréna hangja jelzi majd délben minden vállalatnál az egész Donyec-medencében" - közölte Ahmetov, hozzátéve, hogy amíg nem áll helyre a béke, a tüntetésre hívó szirénák minden nap megszólalnak majd a régió gyáraiban és üzemeiben.

Az Osztrov helyi hírportál jelentése szerint tömegesen vonultak utcára Donyeckben és a megye több településén az emberek részt venni az Ahmetov által kezdeményezett, békét követelő figyelmeztető akcióban, Donyeckben rengeteg autós jelezte dudálással támogatását, még a templomok harangjai is megszólaltak. A "népköztársaság" hívei ugyanakkor botokkal és baseballütőkkel támadtak több dudáló autóra. Több taxis cég munkatársait bántalmazással fenyegették. Az Ahmetov tulajdonában lévő vállalatoknál mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?