Folyamatosan bővül a garamszentgyörgyi tájház kiállítási anyaga

Garamszentgyörgy (Jur nad Hronom) |

<p>Lassan húsz léve működik a felvidéki Garamszentgyörgyön a civil kezdeményezésre létrejött tájház, amely indulásakor az első ilyen volt a régióban, azóta viszont több hasonló intézmény alapításához szolgált mintául és kiállítási anyaga is folyamatosan bővül.</p>

Duba Ernőnét, aki férjével együtt a Verőce Polgári Társulás keretében működteti a Garam bal partján fekvő Garamszentgyörgy tájházát, a Magyarországi Tájházak Szövetsége nemrégiben az Év tájházvezetője díjjal jutalmazta. A tájház létrehozásának ötletét még az 1990-es évek elején fogalmazta meg a Sebestyén Gyula-díjas önkéntes néprajzi gyűjtő, ám annak megnyitásáig még néhány évnek el kellett telnie.

"Először az Illés Alapítvány segítségének köszönhetően sikerült egy úgynevezett hagyományőrző osztályt nyitnunk a régi református iskola tárgyi dokumentációjának megőrzésére" - mondta Duba Ernőné az MTI-nek a kezdetekre emlékezve. A tájház - amely 1996 áprilisában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt - az azóta eltelt években részben önerőből, részben a nyitrai megyei önkormányzattól, a Pázmány Péter Alapítványtól, majd később a Bethlen Gábor Alaptól kapott segítségnek köszönhetően működik. Létrejötte jó példát mutatott, hiszen a régióban azóta már nincs egyedül.

"Akkor mi voltunk az első fecskék, akik előálltunk ezzel az ötlettel, mára viszont több hasonló intézmény is működik a tágabb környéken" - mondta Duba Ernőné, rámutatva: a közelben Barsváradon is létrehoztak egy családi tájház-skanzent, valamint az Ipoly mentén, Szalkán is van egy ilyen jellegű, ugyan kisebb, de programszervezés terén nagyon aktív intézmény.

A tájház leginkább előzetes bejelentkezés alapján működik, de véletlenül betérő vendégeket is fogad. Látogatóik legnagyobb hányadát a diákok és családok adják. "Az iskolásokon kívül sokan járnak idősebbek is az unokáikkal, hogy megmutassák nekik a múltat, a hagyományokat és ennek külön örülök" - mondta Duba Ernőné, hozzátéve: mivel a falu nagy mértékben megszenvedte a kitelepítéséket, a Magyarországról "hazalátogatók" jelentős részének is az intézményükbe vezet az első útja. Nem egy látogató visszatérő vendégnek számít, azt pedig, hogy nekik is legyen mit nézniük, a tájház folyamatosan bővülő kiállítási anyaga szavatolja. A gyűjtemény alapját Dubáék családjának eredeti lakberendezési és muzeális jellegű használati tárgyai képezik, ez a felajánlásoknak köszönhetően folyamatosan bővül.

"Sok olyan tárgyunk is van, ami a tágabb családé volt, de szinte állandóan bővül az anyag, lassan két évtizede működünk, de még mindig van olyan hét, hogy több tárgyat is kapunk" - mondta Duba Ernőné. Kifejtette: kiállítási anyaguk elsődlegesen az egykori Hont és Bars vármegye régióinak sajátságaira összpontosít, ugyanakkor a tájházban a település egykori református tanítójának emlékére berendeztek egy Tóth Gáspár-emlékszobát is, ebben a második világháború végéig működött református népiskola berendezése, tárgyi és írásbeli dokumentációja tekinthető meg.

Terveikről hozzátette: már jelenleg is rendszeresen tartanak hagyományismereti foglalkozásokat a legfiatalabbaknak és múzeumpedagógiai előadásokat is, ezt szeretnék folytatni és lehetőség szerint bővíteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?