Olcsó importhúsnak híg a leve

Pozsony |

<p>Az uniós szabályok szigorításának köszönhetően jövő áprilistól már nem árulhatnak zsákbamacskát a baromfifeldolgozók. &nbsp;A csomagoláson azt is fel kell majd tüntetni, hogy mely országból származik az adott baromfi, és azt is, hogy mely országban dolgozták fel. Addig sem kell azonban bizonytalan eredetű élelmiszert vásárolniuk a fogyasztóknak.</p>

„A jövőre életbe lépő szigorítás a szlovákiai feldolgozóknak nem okoz majd gondot. Az ágazati érdekvédelmi szövetségbe tömörülő hazai cégek ugyanis már ma garantálják, hogy Szlovákiában csak hazai eredetű baromfit értékesítenek” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója. Szerinte ez azt jelenti, hogy a szlovákiai feldolgozók által árult csirkehús a hazai farmokon nevelt baromfitól származik. Ennek egyik bizonyítéka Molnár szerint, hogy mind a három hazai baromfifeldolgozó saját állatfarmokkal rendelkezik. „Csaknem az összes uniós tagországot érintették az elmúlt évek csirkehús botrányai, Szlovákia azonban kivételnek számít, hiszen az itteni feldolgozók esetében még nem tártak fel semmilyen gyanús esetet” – mondta Molnár. Szerinte az uniós botrányok hátterében az áll, hogy nincs egységes uniós ellenőrző rendszer, amely még időben kiszűrhetné a gyanús termékeket. Nálunk ezt az állandó állategészségügyi ellenőrzések biztosítják. „Míg a szlovákiai baromfihús az üzletekbe jut, tizenkétszer ellenőrzik” – nyilatkozta Molnár, aki szerint a szlovákiai baromfihús esetében így minimális az esélye annak, hogy az egészségre káros termék jutna az üzletekbe. A probléma azonban az, hogy a szlovákiai boltokban árult baromfihúsnak csak az 54 százaléka származik a hazai feldolgozóktól, a lakosság egy jelentős része így a bizonytalan eredetű külföldi csirkehúst vásárolja. „Fontos megemlíteni, hogy az alacsony ár gyakran alacsony minőséget is jelent” – tette hozzá Molnár. Szerinte a szlovákiai feldolgozóknak elsősorban az okoz gondot, hogy a külföldről behozott baromfihús értékesítői olcsóbban képesek túladni a termékeiken, mint a hazaiak. (mi, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?