Újabb csúcson a Michelin-csillagos vendéglők száma Németországban

Berlin |

<div>Egy év alatt majdnem 40 vendéglő lépett elő a Michelin-csillagos éttermek közé Németországban, a legalább egy csillaggal rendelkező vendéglők száma pedig új történelmi csúcsra emelkedett az étteremkalauz csütörtökön Berlinben bemutatott 2014-es német kiadása szerint.</div>

A kiadvány alapján egyre inkább Berlin számít a német gasztronómia fővárosának. Három Michelin-csillagot ugyan még egy vendéglő sem kapott, a kitűnő konyhát jelző két csillaggal viszont a tavalyi 4 után már 5 étterem büszkélkedik, egy csillaggal pedig a tavalyi 6 helyett 9.    A német gasztronómia fejlődését leginkább a két Michelin-csillagos vendéglők számának alakulása mutatja: a 2010-as kalauzban még csak 18 kétcsillagos étterem szerepelt, az új kiadásban viszont több mint kétszer ennyi, összesen 37.     Legalább egy csillaggal 274 németországi vendéglő rendelkezik, ami az európai rangsorban elfoglalt második hely megőrzését és új rekordot jelent.     A Michelin-csillagos vendéglők száma az utóbbi öt évben 25 százalékkal emelkedett, az utóbbi egy évben pedig 39 hely kapott először csillagot. Ekkora növekedést legutóbb 45 éve regisztráltak - mondta a kiadvány főszerkesztője, Ralf Flinkenflügel.    A Michelin étteremkritikusainak alaposságát jelzi, hogy az immár 11-tagú háromcsillagos liga egyetlen újoncát, a bajorországi Rottach-Egernben működő Überfahrt vendéglőt húszszor tesztelték, mielőtt meghozták a döntést.    Flinkenflügel szerint a német csúcsgasztronómia lendületes fejlődését nagyban segíti, hogy egyre több a fiatal, kiválóan képzett és nagyon céltudatosan építkező séf. Jellemző tendencia a nők arányának emelkedése is, ezt jelzi, hogy a csillagos vendéglők mezőnyében egy év alatt hárommal nőtt a női konyhafőnök vezette helyek száma.    A kalauzból 19 vendéglő került ki, de a legtöbbnek nem a minőség romlása miatt hunyt ki a csillaga, hanem azért, mert bezárták, elköltözött vagy profilt váltott.    A francia Michelin az ugyancsak francia Gault&Millau mellett a legtekintélyesebb étteremkalauz. A német piacot értékelő éves kiadványa 1966 óta jelenik meg. A kalauzban a csillagok mellett a Bib Gourmand minősítést is használják, ez a jó áron jó fogásokat kínáló vendéglőknek jár. Németországban az ilyen helyek száma nem változott egy év alatt, 452 maradt, de a cserélődési arány jelentős, 51 új étterem került fel a listára, és ugyanennyitől vonták meg a Bib Gourmand minősítést. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?