Nem adnak nyugtát a kereskedők

Pozsony |

<p>A nyugtaadási kötelezettség elmulasztása és a pénztárgépek szabálytalan használata &ndash; ezek a szlovákiai kereskedők által leggyakrabban elkövetett hibák. A központi adó- és vámigazgatóság szerint az idei ellenőrzések felénél találtak valamilyen szabálysértést, a számlalottó bevezetése óta azonban a lakosság is sokkal több visszaélést jelent be.</p>

A központi adó- és vámigazgatóság az idei év első kilenc hónapjában 9326 esetben ellenőrizte az elektronikus pénztárgépek helyes használatát. „Az esetek több mint felénél, pontosan 54 százalékánál találtunk valamilyen hibát. Ennél is riasztóbb azonban, hogy az esetek 15 százalékánál súlyos szabálysértést tártunk fel. Ilyennek számít például, ha az üzletben elmulasztják a nyugtaadást, vagy ha a pénztárgéppel manipulálnak” – mondta el František Imrecze, a központi adó- és vámigazgatóság elnöke. A legsúlyosabb eseteket már adócsalásnak minősítik, így ezeknél a büntetés is nagyobb. „A feltárt hiányosságok miatt idén 302 ezer eurós bírságot szabtunk ki” – nyilatkozta Imrecze, aki szerint a központi adó- és vámigazgatóság történetében először már be is zárattak egyes üzleteket. Az első ilyen egy textillel kereskedő üzletlánc volt, amelynél a 64 ellenőrzésből 23 esetben találtak valamilyen hibát. Végül egy üzletüket zárták be, amely az egyik vásárlójuknak hamis nyugtát adott ki. Ez utóbbi akkor derült ki, amikor a vásárló ezzel a nyugtával próbált meg részt venni a számlalottón. Bezárattak azonban egy pozsonyi éttermet is, amely két illegális pénztárgéppel is rendelkezett, ráadásul feketén árulta az alkoholt és a cigarettát. „Ennél az étteremnél nem volt legális szinte semmi” – mondta el Daniel Čech, a központi adó- és vámigazgatóság adószekciójának a vezetője. Imrecze szerint a munkájukat sokban segíti a számlalottó szeptember elsejei bevezetése is, ennek köszönhetően ugyanis az elmúlt időszakban jelentősen megugrott a lakossági bejelentések száma. Míg szeptember elsejéig csak 300 bejelentés érkezett az adóigazgatósághoz, az elmúlt hónapban ezek száma elérte a 2180-at. (mi, TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?