Chávez temetése - Hosszú búcsú az elnöktől

Caracas |

<p>Caracasban helyi idő szerint délelőtt kezdődött és órákon át tartott Hugo Chávez állami temetési szertartása. A venezuelai elnök búcsúztatásán 33 állam- és kormányfő, közöttük Európából csak Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vett részt. A ravatalozóként szolgáló katonai akadémia előtt tízezrek álltak sorban, hogy egy utolsó pillantást vethessenek a rendkívül népszerű politikus földi maradványaira.</p>

A ceremóniáról az összes venezuelai televízió és rádió élő adásban számolt be. A pénteki napra munkaszünetet hirdettek Venezuelában.
    Az elnök holttestét még hét napon át a ravatalon hagyják, hogy minden gyászoló láthassa. Péntekig több mint kétmillióan tekintették meg. Később a bebalzsamozott holttestet a forradalom múzeumában helyezik el.
    A pénteki szertartás során az államfők - köztük Raúl Castro Kubából és Mahmúd Ahmadinezsád Iránból - egymást váltva díszőrséget álltak a koporsó körül. Az Európai Unió tagországaiból és az Egyesült Államokból csak alacsonyabb rangú küldöttségek érkeztek Caracasba.
    A szertartás után, helyi idő szerint este rendkívüli ülést tart a venezuelai parlament, amely beiktatja az elnöki hivatalba Nicolás Maduro eddigi alelnököt. Az ellenzék túlnyomó része nem vesz részt az aktuson, mert úgy értelmezi az alkotmányt, hogy a parlament elnökének kellene betöltenie az államfői tisztséget a 30 napon belül megtartandó választások eredményének kihirdetéséig.     Maduro a szertartáson megígérte, hogy folytatja Chávez küzdelmét a szocializmusért Venezuelában. A legfrissebb hangulatfelmérés 46:34 százalékos arányú támogatottságot mutatott ki az ő oldalán az ellenzék elnökjelöltjével szemben.
    Hugo Rafael Chávez Frías 1999-től volt elnök. Élete 59. évében, kedden hunyt el hosszas rákbetegség következtében, amelyből Kubában próbálták meg kigyógyítani. A caracasi állami gyászszertartás kezdetével egy időben Havannában 21 ágyúból díszlövést adtak le az emlékére.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?