Chávez elhíresült kiszólásai

Caracas |

<p>Ritkán rejtette véka alá véleményét a kedden elhunyt venezuelai államfő, aki igazi &quot;verbális&quot; kardforgatóként írta be magát a történelembe. Íme egy válogatás Hugo Chávez, azaz a &quot;comandante&quot; legemlékezetesebb mondásaiból:</p>

"Tarts életben, Istenem, még ha az fájdalmas és kínzó élet is. Nem baj. Add nekem a koronádat, Krisztus! Add nekem, hogy vérezzek, add nekem a keresztedet, száz keresztet, magamra veszem mind, csak adj nekem életet. Ne hívj még magadhoz, add nekem a töviseidet, a véredet, kész vagyok ezeket viselni, csak maradjak életben, Krisztus, Istenem. Ámen." (Mondta 2012. április 6-án egy misén az akkor már rákbeteg venezuelai államfő.)
    
    "Rövid leszek." (Hangzott el Chávez szájából 2012. december 2-án egy 66 percen át tartó beszéde előtt, amelyet a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége regionális szervezet caracasi alapító csúcsértekezletén mondott.)
    
    "Patria, socialismo o muerte. (Haza, szocializmus vagy halál.)" (Ezt az azóta szállóigévé vált szófordulatot 2007. január 10-én használta először a néha venezuelai államfő.)
    
    "Mi itt nem fogunk meghalni, élnünk és győznünk kell. Ezért javasolok egy másik mottót: Haza, szocializmus és győzelem, élni és győzni fogunk." (Chávez ezt 2011 júliusában mondta, egy hónappal azután, hogy kubai orvosok rákot állapítottak meg nála.)
    
    "Az évszázad egyik legnagyobb államférfija." (A comandante a 2011-ben meghalt Moammer Kadhafi egykori líbiai államfőről vélekedett így 2009-ben.)
    
    "Most már értem a király (I. János Károly) dühét. Király úr, a következőt mondom önnek: 500 évesek vagyunk, és soha nem fogunk hallgatni, egy uralkodó felhívására egészen biztosan nem." (Jelentette ki a volt venezuelai elnök 2007. november 14-én a spanyol király Chávezhez intézett, híressé vált felszólítására reagálva: "Miért nem fogod be végre a szádat?")
    
    "Tegnap itt járt az ördög, pontosan itt. (...) És még mindig érezni a kénszagot." (Chávez ezt 2006-ban New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének ülésén mondta George W. Bush akkori amerikai elnökre utalva, aki előző nap szólalt fel az ülésteremben.)
    
    "Tudatlan vagy, egy szamár, egy beteg ember, erkölcstelen, gyáva, hazug, egy népirtó,..., iszákos, nevetséges." (Chávez ilyen jelzőkkel illette 2006 márciusában George W. Bush akkori amerikai államfőt. )
    
    "A német jobboldalhoz tartozik, ugyanahhoz, amelyik (Adolf) Hitlert támogatta, és amelyik a fasizmust támogatta. Ez a mai Németország kancellárja." (A comandante 2008. május 1-jén beszélt így Angela Merkel német kancellárról, azután, hogy Merkel értésre adta, Chávez nem Latin-Amerika nevében beszél.)
    
    "Ezek a vállalatok cementet exportálnak, ez pedig kapitalizmus. Ezért államosítani kell mindet." ( Chávez 2008-ban ezzel indokolta meg, miért kell a cementgyárakat államosítani.)
    
    "Politikai vezetőink egyik csúcsról a másikra járnak, népeink viszont egyre mélyebbre süllyednek." (Mutatott rá Chávez 2002. szeptember 4-én egy johannesburgi csúcstalálkozó záróülésén, amelyen a fejlődő országok csoportja vett részt.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?