Újabb rendőri brutalitás okozott országos felháborodást Dél-Afrikában

Pretoria |

<p>Felfüggesztettek állásából és letartóztattak nyolc rendőrt Dél-Afrikában pénteken, miután meghalt az a mozambiki férfi, akit sokak szeme láttára az autójukhoz kötözve vonszoltak végig egy forgalmas utcán. A keddi esetről készült videofelvétel bejárta a dél-afrikai médiát és sokkolta a közvéleményt, tovább rombolva az ország rendőrségének amúgy is rossz hírnevét.</p>


    Az áldozat, Mido Macia 27 éves mozambiki származású taxisofőr a rendőrségi fogdában vesztette életét, a halottkémi jelentés szerint fejsérülések és belső vérzés következtében.
    "Ország-világ előtt szeretnénk leszögezni, hogy a videón nem az látszik, hogyan látja el feladatát a demokratikus Dél-Afrika rendőrsége" - jelentette ki pénteken Riah Phiyega országos rendőrfőkapitány, elismerve ugyanakkor, hogy a felvételek tanúsága szerint "az áldozat jogait egyértelműen megsértették".
    A rendőrség belső ellenőrzési részlegének vezetője azt közölte, hogy az érintett nyolc rendőrt gyilkosság vádjával bíróság elé állítják.
    A történteket az ellenzék és Jacob Zuma államfő is élesen elítélte.
    "Az eset látványa borzalmas, felkavaró és elfogadhatatlan. Egyetlen emberi lénnyel sem szabad így bánni" - mondta Zuma.
     Az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokratikus Szövetség (DA) azzal vádolta a rendőrfőkapitányt, hogy nem veszi kellően komolyan a rendőrség soraiban tapasztalható brutalitást, s kifogásolta, hogy keddi eset elkövetőit nem tartóztatták le rögtön.
    A rendőrség közlése szerint Maciát azért vették őrizetbe, mert tilosban parkolt, forgalmi dugót okozva, és szembeszegült a rendőri intézkedéssel. A világhálóra is felkerült videón látszik, ahogy a férfi viaskodik a rendőrökkel, akik végül leteperik. Ezután kezénél fogva odakötözik a rendőrségi furgonhoz, amely az összesereglett tömeg szeme láttára elindul vele az utcán, Johannesburg keleti Daveyton negyedében.
    A dél-afrikai rendőrségről alkotott képet több súlyos botrány is megtépázta az elmúlt hónapokban. Az olimpiai és paralimpiai futócsillag, Oscar Pistorius gyilkossági ügyében nyomozó rendőrt a múlt héten mozdították el a vizsgálat éléről, miután kiderült, hogy vádat emeltek ellene hét rendbeli gyilkossági kísérlet címén, amiért két társával tüzet nyitott egy utasokkal teli minibuszra.
    Tavaly augusztusban a rendőrség agyonlőtt 34 sztrájkoló bányászt Marikana település platinabányájánál, a legsúlyosabb hatósági túlkapást követve el a fajüldöző apartheid rezsim 1994-es bukása óta.
    A mostani, videóra vett eset újra reflektorfénybe helyezte a rendőrségi brutalitás témáját a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol évente több mint 1200-an halnak meg rendőri őrizetben.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?