Ne töröljék el a magyarokat Szlovákia térképéről

Alább változtatás nélkül közöljük Gyimesi György (OĽaNO) véleménycikkét.
Pártsajtó

2021. február 16. 19:10

népszámlálás illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A kettős nemzetiség, melyet a népszámlálás kapcsán a multikulturalizmust hirdetők megpróbálnak ránk erőltetni, csalóka, mint a szirén éneke. Akik esetleg kevésbé járatosak a görök mitológiában, röviden kifejteném, hogy a szirének varázslatos teremtmények voltak, akik ellenállhatatlan hangjukkal az arra vitorlázó hajóst tőrbe csalták, majd felfalták. Valami hasonlót élnek át most a magyarok is Szlovákiában.

Martin Bútora nemrég megjelent cikkében ezt írta...“ a kettős nemzetiség erőszakmentes lehetőségként az otthon érzésével párosul. A hovatartozás vágyát jelenti, ahol biztonságot, kilátást találunk. És kölcsönös megértést “Első látásra ez egy kedves és ártalmatlan mondat, hasonlóan a szirének hangjához. Elvégre én is büszke magyar vagyok, egyben Szlovákia állampolgára. Jól érzem itt magam, szeretem ezt az országot. Martin Bútora azonban súlyos tévedésben van, ha azt gondolja, hogy a multikulturalizmus jelenti a gyógyszert a fájdalmainkra. Épp ellenkezőleg.

Pont a nemzetiséghez, nemzethez való hovatartozás fontosságának elbagatelizálása, melyet az elmúlt 12 évben főleg a szlovák-magyar vegyespárt képviselői hangsúlyoztak, súlyosbították a problémáinkat. Az önkéntes asszimiláció elve az egyik okozója annak, hogy az elmúlt 30 évben a magyarság száma Szlovákiában jelentősen visszaesett. Az 1991-es 10,8 százalékról 2011-ben 8,5 százalékra. Végeredményen épp a multikulturalizmus elvének erőltetése az egyik okozója annak, hogy a magyar közösségnek pártszinten már 11 éve nincs parlamenti képviselete.

Martin Bútora téved abban is, hogy a szlovákiai magyarság politikai megosztottságát előnynek értékeli. Példaként a 90-es évek elejét hozza fel, és szavait a Független Magyar Kezdeményezés nevű marginális párttal támasztja alá, mely értelmiségiek szűk körének érdekeit képviselte és alig 2,29 százalékos választási eredményt ért el.

Tisztelt Bútora és Ravasz urak, valamint a többi multikulturalizmus támogató: Önök tévednek. Javaslataik csalókák, mint a szirének hangja. Saját maguk és a szlovák nacionalisták az egyedüliek, akiknek az igéző, csábító szavaik megfelelnek. A magyarok ugyanis továbbra is másodrendű állampolgárok, pont az önök polgári alapú, multikulturalizmust hirdető politikájuknak köszönhetően. Miért nem vállalta fel senki Önök közül, akik annyira hirdetik a polgári társadalmat, az Alkotmány preambulumának megváltoztatását, ahol a szlovák nemzetállam építésének elve van lefektetve? Csak nem azért, mert megfelel önöknek a „Mi, a szlovák nemzet...együtt a Szlovák Köztársaság területén élő nemzetiségi kisebbségek és etnikai csoportok tagjaival“ megfogalmazás?

A nyitott társadalom támogatóinak, a polgári elv hangoztatóinak nem lenne elfogadhatóbb a „Mi, Szlovákia állampolgárai...“ megfogalmazás? Miért nem tettek soha kísérletet sem a történelmi sérelmek enyhítésére, például a ma is érvényes, Szlovák Nemzeti Tanács 1945. augusztus 23-i, 104. számú rendeletének következményeként, melynek félelmetes címe így szól: „A németek, magyarok, valamint a szlovák nemzet árulóinak és ellenségeinek mezőgazdasági tulajdonának elkobzása és gyors szétosztása?“

Miért nem kezdeményezték soha a szlovákiai magyarok szimbolikus kártalanítását parlamenti határozattal, mint amilyet – helyesen – 1990-ben a zsidók, és 1991-ben a németekkel kapcsolatban is elfogadtak?

De nemcsak történelmi és alkotmányos jogsértésekről beszélünk. Királyhelmec, vagy Rozsnyó minden lakosa el tudná mondani, mennyire lelassult ezeknek a régióknak a gazdasági fejlődése az elmúlt 20 évben, amikor a közúti infrastruktúra, munkahelyteremtés, állami befektetések, szolgáltatásbővítés mellett a lakosság immár a jobb jövőbe vetett hitét is elvesztette.

Az identitással kapcsolatos vita nem az üres szólamokról szól, melyeket valahol Pozsonyban, meleg irodákban írnak és legfeljebb egyes szociológusoknak jelentenek remek tanulmányozási lehetőséget. Ez a nemzeti önazonosságtudatról, nemzeti büszkeségről, a közösséghez való tartozásról szól. Az elmúlt években a multikulturalizmust hirdetők felelősségéből e téma a földön hevert. A szlovák parlament magyar nemzetiségű képviselőjeként azonban továbbra is ragaszkodom hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balról jobbra: Gyimesi György (OĽaNO), parlamenti képviselő, Forró Kisztián, az MKP elnöke, Berényi József, az MKP alelnöke. Fotó: Somogyi Tibor

MKP és Gyimesi: Klus kérjen bocsánatot a kaukázusi párhuzamért

Zuzana Čaputová

Čaputová javasolt néhány válságkezelő intézkedést a nők megsegítésére

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

Vadas fürdő: májusban már nyitnának

caputova

Čaputová reméli, hogy a kormány önreflexiót fog gyakorolni

Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

VIDEÓ + GALÉRIA: Hangos dudálással és forgalomlassítással tiltakoztak Vágsellyén

érsekújvár

Készülhetnek a playoff-selejtezőre az érsekújvári hokisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.