Vélemény

Nagy ajándék

Többféle vélemény létezik arról, hogy milyen irányba tart Szlovákia, Magyarország, Európa és a világ.
author
Lampl Zsuzsanna

2019. november 29. 12:31

Lajčák:
Miroslav Lajčák (TASR-felvétel)

A Fórum intézet 2018-as felmérésében, az 1000 főt számláló reprezentatív szlovákiai magyar mintából Magyarországról gondolták a legtöbben azt, hogy jó irányba halad (42%). Szlovákiáról 21%, Európáról 13%, a világról csak 8% vélekedett ugyanígy. Magyarország pozitív értékelését erősíti, hogy vele kapcsolatban válaszolták a legkevesebben azt, hogy rossz irányba halad (26%). Ugyanezt jóval többen gondolták Szlovákiáról (46%), Európáról (51%), és a világról (47%). Azt, hogy jó és rossz irányba is halad, Szlovákiát illetően 33%, Magyarország tekintetében 32%, Európát illetően 36%, a világot illetően pedig 45% válaszolta. Mindent összevetve, Magyarország megítélése volt a legkedvezőbb.

Ezt követte a jóval negatívabban értékelt szlovákiai fejlődési trend. Végezetül a megkérdezettek véleménye szerint a legkevésbé jó irányba a világ és Európa halad. Nem igazán optimista jövőkép. De úgy tűnik, realista. Nemrég részt vettem Miroslav Lajčák előadásán. A külügyminiszter azzal kezdte, hogy a világ és Európa biztonságpolitikai szempontból nagyon rossz helyzetben van. Ennek oka, hogy megszűntek a korábban érvényes szabályok, és nincsenek újak. A második világháborút követően kialakult kétpólusú, az Egyesült Államokra és a Szovjetunióra épülő világrendben hozták létre azokat a szabályokat, melyek következtében a két nagyhatalom ugyan acsarkodott egymásra, de mindkettő tisztában volt vele, hogy a másiknak is van atomfegyvere, s ezért egy bizonyos határt nem szabad túllépni. 
A 89-es fordulat után a darabjaira hulló Szovjetunió elvesztette hatalmi pozícióját, s nagyjából a 2008-ban bekövetkező krízisig senki sem rengette meg az USA-t. Attól kezdve azonban régi-új játékosként megjelent Oroszország, majd a rohamosan fejlődő Kína, de itt van India is, és a maguk régiójában pozícióik megerősítésére törekvő arab országok. Törökországról nem is beszélve. S persze, Németország és Franciaország sem akar mellékszereplő lenni. 

És mindenki a maga szabályait akarja a másikra kényszeríteni, miközben nincs kidolgozva egy olyan rend, aminek az összes kulcsszereplő alávetné magát.

Mintha vákuumban élnénk. S ez nem jó. Ezen kell változtatni diplomáciai eszközökkel, mondta Lajčák. Mindez persze nem újdonság, de más súlya van annak, ha a külügyminiszter mondja el. Az ember amúgy sem pehelykönnyű szíve még inkább elnehezül, mert belegondol abba, hogy mennyi emberáldozata volt már a különféle nagyhatalmi játszmáknak. 

Hogy hányszor döntöttek már mások a hozzánk hasonló kis népek sorsáról, persze mindig az emberi jogokra hivatkozva, mert ez olyan jól hangzik.

Nagy ajándék a béke.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nrsr k

A kisebbségi törvény nem szerepel a kormány jogalkotási tervében, Gyimesire bízták az átdolgozását

ellatas

Felmérés: A többség ragaszkodik az ingyenes egészségügyi ellátáshoz

tej k

Rekordárat fizethetünk a tejért

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Rejtélyes körülmények között halt meg egy férfi, miután meglátogatta a barátját

putyin kp

Putyin olyan akadályba ütközött, amire senki sem számított

új szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.