Vélemény

Miért fontos az európai parlamenti választás?

Május 23. és 26. között európai parlamenti választás lesz szerte az EU-ban. Szlovákiában május 25-én, Magyarországon május 26-án szavaznak.
Rácz Orsolya

2019. május 9. 14:01

Az ötévente megrendezett választás azért fontos, mivel az egyetlen lehetőség az EU polgárai számára, hogy közvetlenül beleszóljanak egy uniós intézmény összetételébe. A három fő uniós szerv közül a parlament az egyetlen, melynek összetételét az állampolgárok alakítják. 

Az Európai Parlamentet 750 képviselő és a parlament elnöke alkotja. A képviselők nem állampolgárság, hanem politikai hovatartozás alapján alkotnak frakciókat, így egy valóban páneurópai szervről van szó. A képviselők megválasztása azonban tagállami szinten folyik, így az egyes országok polgárai döntenek az Európai Parlament összetételéről.

Az egyes államok képviselőinek számát a népesség határozza meg, egy országnak legalább 6 és legfeljebb 96 képviselője lehet. A legerősebb képviselete Németországnak van 96 mandátummal, Franciaországot 74, Olaszországot és az Egyesült Királyságot 73 küldött képviseli. A legkisebb (6) képviselete Máltának, Ciprusnak, Luxemburgnak és Észtországnak van, Szlovákiának 13, Magyarországnak pedig 21.

A számok Nagy-Britannia kilépésével változtak volna, hiszen a mára már letudni vélt brexittel a britek 73 mandátumának egy részét szétosztották volna az alulreprezentált tagállamok között. Azonban mivel a britek az EP-választás idején még mindig EU-tagnak számítanak, a brit képviselőjelölteknek is részt kell venniük a választáson, így továbbra is marad az eddigi elosztás.

Az EP-választásnak egyre nagyobb a jelentősége. A parlament sokáig háttérbe szorult, hiszen a jogalkotó Európai Bizottság és a döntéshozó Európai Tanács kistestvéreként főként konzultációs feladatokat töltött be.

A parlament azonban az évek során folyamatosan kiterjesztette jogkörét felügyeleti, döntéshozatali és törvényhozói szinten is. Mi több, a parlamenté a végső szó a bizottság elnökének megválasztásában, így befolyással van a legfőbb jogalkotó intézmény összetételére is.

Az EP-választás eredményeként a fő csúcsjelölteket (Spitzenkandidaten) is megismerjük. Minden pártcsalád előterjesztett egy jelöltet, aki képviseli a csúcsjelöltek viadalán. A képviselőjelöltek országos kampányával párhuzamosan a csúcsjelöltek is kampányolnak, felkeresnek számos tagállamot, hogy ezzel is közelebb hozzák a Brüsszelben zajló politikát a választóhoz. Hasonló folyamat eredménye volt Jean-Claude Juncker kinevezése, aki az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elnöke volt. A folyamattal az uniós politikai elitben sem ért egyet mindenki, többen azt pártolják, hogy a Tanács döntsön a Bizottság elnökéről, úgy mint korábban. Így az idei választás a csúcsjelölt folyamat folytatásáról vagy eltörléséről is dönthet. Bár az európai politika sokaknak távolinak tűnhet, a májusi választás lehetőséget ad minden uniós állampolgárnak, hogy közvetlenül beleszóljon a brüsszeli politikába. Ezért fontos, hogy két és fél hét múlva minél többen kihasználjuk ezt a lehetőséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?