Végül kampányeszközzé vált a Fico elleni merénylet

A Smer óriásplakátjain „a békéért Európában” szlogen helyett már „a békéért, Robert Ficóért” mottó szerepel
Pozsony |

A kormánykoalíció az európai parlamenti választás előtt pár nappal azzal próbálja mozgósítani a választóit, hogy a részvételt összeköti a Robert Fico (Smer) miniszterelnökért való kiállással. Radoslav Štefančík politológus szerint az, hogy a koalíció politikai haszonszerzésre fogja felhasználni a témát, már a merénylet utáni órákban nyilvánvalóvá vált.

Közel három hete történt a Fico elleni merénylet, amelynek hatására az európai parlamenti választás témája egy időre háttérbe szorult a szlovák közbeszédben. Most azonban, a választás előtt pár nappal a pártok ismét kampányüzemmódba kapcsoltak, és megpróbálják rábírni a szavazóikat, hogy szombaton vonuljanak az urnák elé. Szlovákiában eddig minden egyes EP-választáson rekordalacsony volt a választási részvétel: legutóbb, 2019-ben már sikerült megugrani a húszszázalékos határt (egész pontosan a választópolgárok 22,74 százaléka ment el szavazni), de az uniós átlagtól így is jócskán elmaradtunk (50,66 százalék).

Kampánytéma lett

Az utóbbi napokban a kormánykoalíció képviselői egyre gyakrabban kötik össze a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet az európai parlamenti választással. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, a Hlas újonnan megválasztott elnöke a párt szombati kongresszusán például úgy fogalmazott, a választás nemcsak arról fog szólni, ki képviseli Szlovákiát az Európai Parlamentben, hanem arról is, hogy az ország jövőjéről a választóhelyiségekben szeretnénk-e dönteni, vagy pedig pisztollyal a köztereken.

„A merénylet után lemondani a szavazójogról a lehető legnagyobb hiba lenne. Most nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek, nem engedhetjük, hogy felforgassák a demokráciát. Ott fejezzük ki a politikai véleményünket, ahol annak helye van: a szavazóhelyiségben. Éppen ezért kérek mindenkit még egyszer, adjunk egyértelmű választ a merénylőnek és szavazzunk”

– mondta a belügyi tárca vezetője.

Hasonló irányváltás figyelhető meg a Smer esetében is. Az elmúlt napokban átalakultak a párt óriásplakátjai: korábban „a békéért Európában” szlogen volt olvasható az EP-jelöltek arcai mellett, most azonban megjelentek „a békéért, Robert Ficóért” feliratok.

Kali

Emellett az EP-lista első öt jelöltje, Monika Beňová, Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák, Judita Laššáková és Katarína Roth Neveďalová egy Facebookon közzétett videóban arról beszélnek, hogy a merénylet a Fico ellen zajló gyűlöletkampány „elkerülhetetlen kicsúcsosodása volt”. Ezt követően hangsúlyozzák, a felmérések eredményei alapján két párt esélyes az EP-választás megnyerésére, a Smer és a Progresszív Szlovákia, majd felsorolják azokat az állítólagos különbségeket, amelyeket a két párt képvisel. A videó a „Robert Ficóért” mottóval zárul, amit egyszerre mondd ki mind az öt említett képviselő.

Kultúraváltás?

A merénylet után a koalíciós és az ellenzéki képviselők többsége egyetértett abban, hogy Szlovákiában szükség van a politikai kultúra megváltoztatására, ezzel csökkentve a társadalomban uralkodó feszültséget. Felkerestük Radoslav Štefančíkot, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem (EUBA) politológusát és rákérdeztünk, hogyan értékeli az új kampánystratégiát, és ez mennyire járul hozzá az ígért politikai kultúraváltáshoz.

„Amikor a kormányfő állapotáról a miniszterek kezdtek el tájékoztatni, nem pedig a kompetens egészségügyi szakemberek, már abban a pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy a koalíciós képviselők a történéseket a saját hatalmi érdekükben használják fel. Mindenki tisztában van azzal, hogy a politikusok elleni lövöldözések egyetlen országban sem tartoznak az európai parlamenti választás témái közé. Pontosan úgy, ahogy az ukrajnai háborúnak sem kellett volna a köztársaságielnök-választás témájának lennie. Úgy, ahogy közülük páran Milan Lučanský sírján táncoltak, most Robert Fico betegágyán teszik ezt. A merénylet után a politikusok ugyan beszélhetnek az új politikai kultúráról, de ha valaki több éven keresztül szisztematikusan gyűlöletet terjeszt és fenyegetettségérzetet vált ki a szlovák nemzet képzelt ellenségeivel, akkor nehéz tőle elvárni, hogy egy nap alatt változtat a politikai retorikáján”

– mondta lapunknak a politológus.

PS: Előre szóltunk

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a merénylet után már figyelmeztettek arra, hogy a Smer várhatóan felhasználja majd a témát. A kampánystratégiát olcsónak és ízléstelennek nevezte.

„A Smer politikusai arra használják fel a merényletet, hogy lejárassák az ellenzéket, a médiát, azokat az embereket, akik részt vettek a tüntetéseken, illetve azt az egymillió személyt is, aki nem ért egyet a kormány politikájával”

– vélekedett a pártelnök.

Szerinte a szombati választás tétje, hogy a Smer képviselői, mint például Ľuboš Blaha, kirángatják-e Szlovákiát a civilizált Európából.

Ódor Lajos, a párt listavezetője szomorúnak tartja, hogy a Smer a merénylet témáját teszi a kampánya központjává, annak ellenére, hogy ennek semmi köze az EP-választáshoz. A békével kapcsolatos szlogenre pedig úgy reagált, Fico pártja valójában Vlagyimír Putyin kezére akarja játszani Ukrajnát.

Kaliňák tiltakozik

Robert Kaliňák (Smer) kormányfőhelyettes és védelmi miniszter elutasítja, hogy pártja politikai célokra használja fel a miniszterelnök elleni támadást.

„Ha így akarnék eljárni, úgy tennék, mint az ellenzék és a sajtó 2018-ban”

– mondta, utalva ezzel a Kuciak-gyilkosságra.

Továbbá azzal sem ért egyet, hogy a Smer győzelmével felmerülhet Szlovákia kilépése az Európai Unióból. Állítja, soha nem kérdőjelezték meg az ország tagságát, mindössze az iránnyal nem értenek egyet, amelyet az uniós intézmények követnek. Szerinte az EU-nak a vitáról kell szólnia, nem pedig arról, hogy mindenki engedelmeskedik a „nagyobbaknak”.

Monika Beňová a Facebookon reagált a PS sajtótájékoztatójára. A Smer listavezetője azt írta, Šimečkáéknak inkább bocsánatot kellene kérniük ahelyett, hogy támadják a párt képviselőit, mert szerinte a merénylő a progresszívek sajtótájékoztatói és találkozói miatt vált radikálissá.

„És igen, mi büszkék vagyunk arra, hogy miután meg akarták ölni Robot, és nem kampányolhat velünk, a gondolatainkban, a vitáinkban és az önök ellen folytatott harcban igenis velünk van, és mi Robert Fico mellett vagyunk”

– üzente.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?