Közélet

Matovič nyit az MKP felé? Megkezdődött a harc a járási hivatalok elnöki posztjaiért

Pozsony | Az OĽaNO szeretné kijelölni a 72 járási hivatal új elöljáróját. A tisztségeket politikai jelöltekkel töltenék be, ami azonban nem tetszik a koalíciós Za ľudínak és az SaS-nek. A magyar pártok közül főleg az MKP környezetéből érkeznek javaslatok a járási hivatalvezetők személyére.
author
Czímer Gábor

2020. május 28. 17:30

MKP k
- Somogyi Tibor felvétele

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője kérdésünkre elmondta, az MKP is lehetőséget kapott arra, hogy a magyarlakta járásokban javaslatokat tegyen a járási hivatalok vezetőjének személyére. „Teljesen valószínűnek tartom, hogy MKP-s jelölt is végül járási hivatalvezető lesz” – véli a képviselő. Hozzátette azonban, hogy a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) is javasolt jelölteket. Gyimesi arról is beszélt, hogy a tisztségekre jelölt személyekről szóló kommunikáció már elindult. 

A képviselő azt is elmondta, arra, hogy mely személyek kerülnek be a járási hivatalok elöljáróinak kiválasztási folyamatába, az OĽaNO-nak az egyes régiókból származó parlamenti képviselői tehetnek javaslatot. A jelölteket aztán meghívják egy meghallgatásra, amelyen a párt egy erre a célra létrehozott bizottsága vesz részt, de elvben a mozgalom minden parlamenti képviselője ott lehet.

„Ezekből a meghallgatásokból fognak kikerülni azok a személyek, akiket javasolni fogunk a kormánynak arra, hogy járási elöljáróvá nevezze ki őket”

– magyarázta Gyimesi. A képviselő arról is nyilatkozott, hogy a megyeszékhelyek járásai hivatalvezetői posztjának betöltésére már ezen a héten folynak a meghallgatások. A Besztercebányai és a Kassai járási elöljáró kiválasztását megelőző meghallgatás már meg is történt.  

Az MKP-s káderek

Szerkesztőségünk birtokába került egy nem hivatalos névsor, amely azon személyek szerepelnek, akiket az MKP a járási elöljárói tisztségekre jelölhetett. Összesen 11 magyarok lakta járásról van szó Szenctől Nagymihályig. A listán több ismert MKP-s tisztségviselő is szerepel. A Szenci járás élére Klenovics Gábort, az MKP korábbi EP-képviselőjelöltjét, majd a Fidesz színeiben politizáló Deli Andor uniós képviselő asszisztensét jelölhetik.

A Dunaszerdahelyi járással kapcsolatban Cseh Péter parlamenti képviselő elmondta, négy-öt jelölt is játékban van. „10 napon belül kiderülhet, hogy ki töltheti be a tisztséget” – mondta, és hozzátette, zajlik a témában a kommunikáció köztük és az MKP-sok között. A Galántai járásból Biró László Nagyszombat megyei képviselő, a Komáromi járásból pedig Králik Róbert az MKP sajtótitkára szerepel a listán. Az Érsekújvári járással kapcsolatban Nagy Tibor neve is felmerült. Az utóbbi, fia Nagy Dávid jogász, az MKP ideiglenes ügyvivő testületének tanácsadója. A Rimaszombati járásban Auxt Ferenc Besztercebánya megyei MKP-s képviselő neve szerepel a listán. 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke azonban úgy nyilatkozott, hogy az OĽaNO hivatalosan nem kereste meg az ő pártjukat. „Hivatalosan mi nem tettünk jelöléseket” – mondta. A fenti listát tovább nem akarta kommentálni. Berényi József, aki az OĽaNO-s Jozef Viskupič vezette Nagyszombat megye MKP-s alelnöke, elmondta, a megyeelnök megszólította őket, ösztönözzenek embereket arra, hogy jelentkezzenek a meghallgatásokra. 

Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke ellenben megerősítette, a Gyimesi által mondottakat. A pártjuk lehetőséget kapott nevek küldésére, a Komáromi Járási Hivatal élére Banai Tóth Pált, Dunamocs korábbi polgármesterét javasolták.

„Erről nem folytattunk intenzív tárgyalásokat, sem jelöltgyűjtést. Abból indultunk ki, hogy a koalíció ígéretéhez híven transzparens versenytárgyalások során választ, ahová bárki jelentkezhet, és nem politikai jelöltek kerülnek a járások élére, mint a korábbi kormány idejében”

– fogalmazott Mózes. 

Pártemberek vs. szakmaiság

A járási hivatalok elöljárójának rendkívül fontos szerepe van a közigazgatásban, a kormány meghosszabbított kezeként olyan döntéseket hoznak, amelyek közvetlenül érintik a polgárokat. Ebben a hivatalban kell bejelenteni, ha valaki egyéni vállalkozói engedélyt vált ki, de például a beruházások környezetvédelmi hatását is ez az intézmény ítéli meg. Az előző, Smer–SNS–Híd kormány által kinevezett hivatalvezetők egytől egyig politikai jelöltek voltak, pártkötődésük alapján nevezték őket ki egy-egy járás élére. Több tisztségviselő 2016-ban az akkori kormánypártok listáján indult a parlamenti választáson, így hat olyan elöljáró is volt, aki a Híd jelöltlistáján szerepelt. 

A kormányváltás után Matovičék azt szeretnék, ha az ő pártjuk nevezhetné ki az összes elöljárót, hiszen a járási hivatalok a belügyminisztérum alá tartoznak, amelyet pedig az OĽaNO-s Roman Mikulec vezet. Bár korábban a párt programjában a közigazgatás napi politikától való mentesítését és a hivatalnokok szakmai alapon történő kiválasztását ígérte, Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakcióvezetője a Sme napilapnak elismerte, hogy most a szóban forgó tisztségek politikai alapon történő betöltéséről van szó.

Ezzel az eljárással azonban nem ért egyet a koalíciós Za ľudí, amelynek vezetője, Veronika Remišová elutasítja, hogy az OĽaNO jelölje ki a 72 tisztségviselőt, szerinte inkább valódi, nyitott pályázatot kellene hirdetni. A jelenlegi kiválasztási folyamatba ugyanis nem kapcsolódhat be akárki, csak az, akit az OĽaNO képviselői jelölnek. Az SaS ezzel kapcsolatban azt közölte, még nem dőlt el, hogy miként jár el a kormány ebben a kérdésben, a koalíciós tanácson fognak erről tárgyalni. Ennek ellenére az elöljárók kiválasztásának az OĽaNO által meghatározott formája akadálytalanul zajlik. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fd

Hamarosan a városok előtt kell hagynunk a dízelmotoros autókat?

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

Kamionba hajtott egy részeg autós, Somorján is két ezreléket fújt egy sofőr

df

Vonatozók, figyelem! Sztrájk miatt ma egész nap nem közlekednek ezek a járatok!

Mégsem Csallóközcsütörtökön van az ország legnagyobb koszorúja

Mégsem Csallóközcsütörtökön van az ország legnagyobb adventi koszorúja

koronavírus

Negyven újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak vasárnap, nem történt újabb haláleset

Lopott taxival, jogosítvány nélkül furikázott a városon át

Lopott taxival, jogosítvány nélkül furikázott a városban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.