Már várják a költözést a medvei szociális otthon lakói (KÉPEK)

Elképzelhető, hogy hamarosan liftet szerelnek a több emelet magas épületbe (A szerző felvétele)
Medve |

Október végén zárul az intézményi kitagolást segítő európai uniós program, melynek keretében az otthon lakóit készítették fel jövőbeni költözésükre.

A projektnek az volt a célja, hogy az intézmény alkalmazottjait és lakóit felkészítse a környezetváltozásra, ami azt jelenti számukra, hogy a nagy, közös intézményt elhagyva kisebb családi házakban élnek majd. Ennek a folyamatnak két része van: az említett kitagolási projekt, melyben három konzultáns dolgozott és tartott szupervíziót a lakóknak és a dolgozóknak egyéni, illetve csoportos foglalkozások keretén belül, a másik az építkezési projekt, aminek az előkészületei már javában zajlanak. A női intézményben jelenleg 46 lakó él, átlagéletkoruk körülbelül 45 év. Amennyiben a teljes folyamat lezárul, férfi lakosokat is felvehetnek majd az otthonba.

Kitagolási támogatás

A szociális ellátórendszerben 2008-ban kezdődött el a családias életkörülmények megteremtését célzó program, melyet már akkor bevezettek a gyermekotthonokban. A nagylétszámú csoportokból kisebb fős, családiasabb csoportokat, úgynevezett „sejteket” hoztak létre és a mindennapjaikat is e szerint szervezték. Ez a módszer sokkal kedvezőbbnek bizonyult a korábbi nagycsoportos, illetve szegregációs módszerrel szemben. A szociális otthonok számára csupán az utóbbi években vált elérhetővé ez a projekt, melyet a megye támogatásával egyre több intézmény megcéloz. A Medvei Szociális Otthon lakói közt többen is vannak, akik már gyerekkoruktól az intézmény lakói, ez az otthonuk. Eleinte elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha elhagyják ezt a helyet, a kitagolás támogatását megcélzó projekt munkatársai azonban sokat segítettek nekik abban, hogy ők is megértsék a kisebb létszámú, családias légkör előnyeit.

Az otthon falait Erzsike kézműves munkái díszítik (A szerző felvétele)

A projekt 2022. júniusban kezdődött el és egészen 2023. október végéig tartott. „Három konzultánssal dolgoztunk, akik havi 15 órát dolgoztak egyenként a projekten – a felkészülési idővel együtt. Angyalová Petra egyéni hozzáállásukban segítette és az új életkörülményekre készítette fel a lakókat, mindenkivel a saját szükségleteinek megfelelően foglalkozott. Kollárovič Péter feladata a lakók aktivizálása volt, valamint a munkaerőpiac megismertetése és az elhelyezkedésük segítése. Ő is műhelyfoglalkozásokat tartott nekik, ugyancsak individuálisan. A harmadik konzultáns, Czafík Michal, az épületekkel és a fizikai külső és belső tér előkészítésével foglalkozott„ – mondta el László Tamás, a Medvei Szociális Otthon intézményi kitagolást támogató projekt koordinátora.

Gyakran gyűlnek össze a foglalkoztató helyiségben (A szerző felvétele)

Az önálló élethez való jog

A közös munka eredménye mindenkinél egyéni volt, de az biztos, hogy a konzultánsokkal való foglalkozások során sokkal nagyobb kedvük lett a környezetváltozáshoz. Egyes lakók azon is gondolkodnak, hogy munkát vállaljanak, ami ugyancsak nem lehetetlen. A vezetőség tapasztalatai szerint kevesebb az a cég, akik az állami támogatásokkal élve célzottan fogyatékkal élőket venne fel – ugyanis, ha nem ismerik a rendszert, könnyen elvesznek a bürokrácia rengetegében –, de mégis számos olyan cég van, a környéken is, aki folyamatosan alkalmaz fogyatékkal élőket. „Ha valaki 30 évig úgy élt, hogy kiválasztották a ruháit és most hirtelen eldöntheti, hogy mit szeretne viselni, hogy szeretné az idejét eltölteni, ehhez hosszú utat kell bejárnia” – mondta el Angyalová Petra. „Egy intézményben nagyon sok mindent eldöntenek helyettük, pont ez az intézményi kitagolási program lényege, hogy szeretnénk, ha több lehetőségük lenne arra, hogy részt vegyenek a döntések meghozatalában. Az önálló élethez való jog mindenkit megillet” – tette hozzá Kollárovič Péter. „A jövőben családi környezetben fognak majd élni, nem intézményben, és ez a környezet univerzális tervezésen ment keresztül, vagyis ugyanolyan akadálymentesített, könnyen bejárható lesz minden lakó számára” – jegyezte meg Czafík Michal.

Egy lift nagyban megkönnyítené az épületben való közlekedést (A szerző felvétele)

Fontos lépések

Vladislav Kmeť, az otthon igazgatója 5 évvel ezelőtt került Medvére. Azt tapasztalta, hogy a lakók alig járnak ki az intézményből és ezen azonnal változtatni szeretett volna. Az egyik legelső látogatásuk a faluközpontba vezetett, ahol közösen ittak egy kofolát a helyi kocsmában. Még az intézetben is azt gondolták, hogy elterjedt vélekedés övezi a testi és értelmi fogyatékkal élőket és nem szívesen találkoznak velük, de ezt Medvén megcáfolták a lakosok. Az igazgató szerint elfogadóak velük és azóta is a közösség részei, rendszeresen fellépnek a falu rendezvényein, részt vesznek az egyes eseményeken. „Fontos, hogy kapcsolatban legyenek a többségi társadalommal is. Ha lelki gondokkal küzdenek például, akkor ne ide hozzuk a szakembereket, hanem igenis menjenek el hozzá, persze a szükséges kísérettel. Amennyire csak lehet, kint keressék a segítséget és a bezártságból nyissanak kifelé. Már az is, hogy mi, konzultánsok bejárjunk, ez is egy új, izgalmas dolog volt számukra” – mondta el Kollárovič Péter.

Hamarosan építkeznek

A Nagyszombat megyei fenntartású otthon több lakosa is komoly törődést, figyelmet igényel, 10 százalékuk ágyhoz kötött, erős gyógyszereket szednek, és a többiek diagnózisa is többnyire összetett. Ennek ellenére életkoruk és egészségügyi állapotuk mégis lehetővé tette, hogy a megye szakirányú vezetése bizalmat szavazzon nekik és számukra is elérhetővé tegyék az intézményi kitagolási programot. A telkeket már megvásárolta a megye a faluközpontban, a templom mögött, ahol két 6-6 fős családi házat helyeznek majd el. Ezek az új épületek teljesen akadálymentesítettek lesznek, több egyágyas szobával, amit az egyéni igényeknek megfelelően, az önálló életvitelt támogatva rendeznek majd be. Az építkezési tervdokumentáció már elkészült, és csaknem az összes építkezési engedély is a rendelkezésükre áll. Jelenleg a projektkérelmen dolgoznak, beadás után ennek az elbírálási ideje 30 nap lesz, utána derül ki, hogy elindulhat-e és ha igen, mikor, a várva várt fejlesztés.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?