Zséda: csillag született

Mintha a hatvanas évekből toppanna elénk. Zsédenyi Adrienn, a magyar könnyűzene legújabb csillaga. A pápai születésű lány Szentesen irodalom-dráma tagozatos gimnáziumba járt, majd Sík Olgánál tanult énekelni. Színházakban eltöltött három év következett. 1994-ben részvételével megalakult a Cotton Club Singers, amely a kis mulatóktól eljutott egészen a legnagyobb tévéshow-kig. A zenekar új hangzást hozott a magyar zenei életbe, de a behatárolt stílus idővel korlátokat szabott Adrienn előrelépésében. Szeretett volna új területeket meghódítani, és nem csak egy lenni a négy hangból. ĺgy búcsút intett a társainak.

Amikor kiléptél a zenekarból, biztos voltál abban, hogy lesz szólólemezed?

Én nem tudok úgy dolgozni egy csapattal, hogy közben másfelé kacsingatok. Azt a korszakot lezártam, és újat kezdtem. Az album másfél évig készült, tavaly októberben jelent meg, és 2001 őszén kötöttem lemezszerződést a Megneoton-Warnerrel.

Miután meghoztad a döntést, hogyan indult a munka? Szerzőket kerestél, akikkel megvalósíthatod a terveidet, vagy ők maguktól jöttek, mert hallották, hogy szólólemezt készítesz?

Felkerestem azokat az embereket, akikkel szerettem volna dolgozni. Kiváló partnerre találtam Rakonczai Viktor személyében, aki a zenei producertársam lett. Először csak egy dalról volt szó, aztán hosszas munkakapcsolat lett belőle, együtt alakítottuk ki a zenei hangzást. Már régóta ismertük egymást, együtt jártunk a Kőbányai Zenei Stúdióba. Tudtam, nagyon tehetséges, hogy belőle nagy zeneszerző lesz. Ennek ellenére csak később jutott az eszembe. Pontosabban Babos Gyula mondta, hogy érdemes vele dolgozni, és akkor kerestem meg. Sokaknak meglepetést okozott a munkája, mivel más, mint amit eddig csinált, teljesen új oldaláról mutatkozott be. Viktoron kívül több fiatal zeneszerzővel dolgoztam. Volt, aki magától jelentkezett, például Kiss Gábor, akihez régi barátság fűz.

A dalok szövegét pedig két hölgy írta. Ez azt jelenti, hogy az album elsősorban nőknek szól?

Ez nem volt tudatos. A kezdet kezdetén sok szövegíróval beszéltem. Az elsőként megszületett dalhoz több változat készült. Ez volt a Valahol egy férfi vár című, bár akkor még nem volt címe. Szabó Ágnes érzett rá leginkább a lényegre, ő írta a dalok nagy részét, pontosan nyolcat, Major Eszter pedig kettőt. Idővel rájöttem, hogy az érzéseimet leginkább hölgyek tudják megfogalmazni. Sokan mondják, hogy ez női lemez. Igazuk van. De már találkoztam néhány férfival, akik elmondták, hasonlóan éreznek ők is, de a legtöbb esetben nem mondják ki. És szerepel az albumon egy dalszöveg Bolyki Balázstól, valamint egy átdolgozás is, Katona Kláritól az Egyszer volt..., amely Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?