Zöldséggel, gyümölccsel a vastagbélrák ellen

Rák. Félelmet kelt maga a kifejezés is. Szlovákiában a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb betegség. Nőknél a mell- és a méhnyak-rák vezet, férfiaknál a tüdőrák. Mindkét nemnél a második helyen a vastagbélrák áll.

Rák. Félelmet kelt maga a kifejezés is. Szlovákiában a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb betegség. Nőknél a mell- és a méhnyak-rák vezet, férfiaknál a tüdőrák. Mindkét nemnél a második helyen a vastagbélrák áll.

Nagyobb a betegség kialakulásának kockázata, ha a családban már előfordult ez a betegség és a krónikus bélgyulladás. Jó hír viszont, hogy magáról a betegségről viszonylag sokat tudunk, s ez a diagnosztikai módszerekkel együtt lehetőséget nyújt a megelőzésre és az idejében történő felismerésre. A legfontosabb tényező az étkezés. Oxfordi tudósok 28 országban végeztek felmérést, amelynek legfontosabb felismerése: hogy az étkezési szokások lényegesen csökkenthetik a betegség kialakulását.

Étkezéssel azt is befolyásolhatjuk, hogy milyen baktériumok legyenek a belekben. A kutatások szerint minden ember bélrendszerében legalább egy kiló baktérium van. jó és rossz. Csak a vastagbélben legalább 400 fajta él. Bizonyos ételekkel a káros anyagok ellen ható baktériumokat tápláljuk, bizony ételekkel pedig kórokozó baktériumok szaporodását serkentjük.

Mi az, amit kerülni kell

Veszélyes az állati zsírok fogyasztása. Ezek serkentik a Bacteriodes fajtához tartozó bélflóra szaporodását, amely növeli az epesavak karcinogén anyagcsere-termékké való átalakulását. Amerikai kutatók közvetlen összefüggést látnak a húsban gazdag ún. nyugati táplálkozási stílus és a rák kialakulásában szerepet játszó káros baktériumok mennyisége között. A legveszélyesebb a kövér vörös és füstölt hús fogyasztása. Épp ezek, továbbá az édességek, a zsíros tejtermékek 46 százalékkal növelik a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

A sütéssel, grillezéssel szemben a főzést és a párolást helyezzük előtérbe. A túlsúly szintén fontos kockázati tényező a vastagbélrák kialakulásában.

A zöldség és a gyümölcs gazdag vitamin- és sok nyomelem-forrás. Az A-, a C- és az E-vitamin, valamint a szelén és a cink nagyban befolyásolja a belek állapotát. Napi 400 gramm nyers gyümölcs és zöldség elég ahhoz, hogy a beleket jó állapotban tartsuk. Nagyon fontos tehát, hogy a gyermekeket már kiskortól kezdve gyümölcs- és zöldségfogyasztásra ösztönözzük. (ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?