Zenészek kalandos élete a mozivásznon

dd

Tehetség, önértékelési és párkapcsolati problémák, drogok, sikerek és kudarcok, korrajz, szociológiai háttér – mi kell még egy izgalmas mozifilmhez? Főleg, ha a sztori igaz történeten alapul, sok zenével. A stúdiók ezért ontják manapság a rocksztárok életrajzi filmjeit.

A futószalagot talán a Bohemian Rhapsody hatalmas sikere indította el, bár azelőtt is születtek zenész-életrajzok. Az utóbbi években azonban a stúdiók biztosra akarnak menni: ha a főhőst eleve milliók imádják, könnyebb eladni a filmet. A forgatókönyvírók arra is rájöttek, hogy nem szükséges a bölcsőtől a koporsóig haladniuk, sokkal érdekesebb, ha a sztár életének egy fontos, meghatározó szakaszát mutatják csak be. Nézzük, mi várható a következő pár év folyamán ebben a műfajban.

Back to Black

Az Amy Winehouse-film már itt dörömböl az ajtón, áprilisban mutatják be, az első rövid előzetes januárban érkezett. Marisa Abela alakítja a fiatalon elhunyt énekesnőt, a film címe megegyezik a kultikus albuméval, amelynek köszönhetően Amy egy csapásra világsztár lett. De mivel erre nem volt felkészülve, az album sokak szerint egyben a vesztét is okozta – a rá nehezedő hatalmas nyomás miatt lett alkohol- és drogfüggő.

A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte, akit legtöbben A szürke ötven árnyalata óta ismernek, de 2008-ban csinált egy remek életrajzi filmet John Lennon ifjú koráról (Nowhere Boy), amely alapján bizakodóak lehetünk. A Back to Black egy eddig nem látott szemszögből mutatja be az énekesnő felemelkedését. „Amy szemszögéből elmesélve a film kendőzetlen bepillantást enged a jelenség mögött álló nőre és a kapcsolatra, amely minden idők egyik leglegendásabb albumát inspirálta” – olvasható a film összefoglalójában. Amy Winehouse férjét, Blake Fielder-Civilt Jack O'Connell alakítja, apját, Mitch Winehouse-t Eddie Marsan, édesanyját pedig Juliet Cowan.

A tragikus sorsú dalszerző-előadóról az utóbbi években két dokumentumfilm is készült, az egyik (Amy, 2015) Oscar-díjat kapott.

Complete Unknown

Bob Dylan Like a Rolling Stone című ikonikus dalából származik a találó cím: Teljesen ismeretlen. A rocktrubadúr ugyanis nem szívesen beszél magáról, már ifjú korában is inkább kalandos történeteket talált ki felcseperedéséről a sajtó számára a minnesotai szürke hétköznapok helyett. Mihelyt tehette, New Yorkba ment szerencsét próbálni, illetve azért, hogy találkozzon példaképével, az akkor már nagybeteg Woody Guthrie-val. Mindennap ott ült az ágya mellett, legtöbbször gitárral a kezében. Guthrie biztató szavai szárnyakat adtak neki, sorra járta a kis folkklubokat, majd a nagyobbakat, végül már nem lehetett beférni oda, ahol fellépett. 1962-ben megjelent az első albuma, aztán a második, amely nemzedékének legnagyobb folkdalszerzőjévé tette őt. Ez idő alatt két fontos nő is felbukkant az életében. Majd 1965-ben – sokak felháborodására – elektromos gitárra váltott és a rockzene felé fordult.

Nagyjából ez lehet a film cselekménye, amelyről csak annyit közöltek, hogy Dylan ifjúkoráról fog szólni. Timothée Chalamet, Hollywod egyik legkeresettebb ifjú sztárja már 2020 januárjában megkapta Dylan szerepét, a rendező James Mangold lesz. A munkálatokat először a Covid késleltette, hiszen a lezárások alatt nehéz lett volna klubokban, sok statisztával forgatni. Aztán jött a hollywoodi színészsztrájk, majd a Dylan másik mentorát, Pete Seegert játszó Benedict Cumberbatch megunta a huzavonát és kiszállt a projektből. Edward Nortont szerződtették a helyére, és csak idén nyáron kezdenek el forgatni. Az egyik társproducer Bob Dylan menedzsere, Jeff Rosen, az executive producerek egyike pedig maga Dylan.

Michael

Nyilván kitalálták, kiről szólhat ez a letisztult című életrajzi film. Főhősünk már gyerekként figyelemre méltó előadói kvalitásokat csillogtatott meg a bátyjaival alapított „fiúcsapatban” , később pedig globális szupersztár lett. Michael Jackson szerepére szintén globális castingot hirdettek, végül unokaöccse, a 27 éves Jafaar Jackson kapta a szerepet, aki az első fotók alapján a megtévesztésig hasonlít nagybátyjára. Jermaine Jackson fia nemcsak a családi vonásokat örökölte, hanem tánctehetséget is, sőt, állítólag a hangja is figyelemre méltó.

A gyerek Michaelt még ennél is nehezebb volt megtalálni, végül a 9 éves Juliano Krue Valdira esett a választás, akitől a rendező, Antoine Fuqua el volt ragadtatva. Fuqua nevét főleg az akciófilmek és a krimik kedvelői ismerik (Orvlövész, Brooklyn mélyén, Támadás a Fehér Ház ellen, A Védelmező), de készített dokumentumfilmet is Muhammad Aliról. Videóklipekkel kezdte pályáját, gyerekként pedig Michael Jackson klipjei tetszettek neki leginkább, mivel ő volt az első fekete előadó, aki rendszeresen szerepelt az MTV-ben. Azt ígéri, a Jackson-film őszinte és emberi lesz, tele lelki traumákkal, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Az egyik producer az a Graham King, aki a Bohemian Rhapsody körül is bábáskodott. A család is áldását adta rá, Katherine Jackson azt mondta, olyan, mintha a fiát látná a képernyőn.

A forgatás idén januárban kezdődött, és már a bemutató időpontja is megvan: 2025. április 19.

Főszerepben a Bee Gees

Ennek a filmnek még nincs címe, és a rendező személye is változott az előkészületek alatt. Pár hete derült ki, hogy a veterán Ridley Scott vállalta e nemes feladatot, miután Barry Gibb, a trió egyetlen élő tagja mégsem találta meg a közös nyelvet Kenneth Branagh brit rendezővel. A Shakespeare-drámák filmadaptációival világhírűvé vált Branagh már 2021 márciusában világgá kürtölte, hogy Bee Gees-filmre készül, és együtt dolgozik Barry Gibb-bel, akivel barátok lettek. Akkor még Steven Spielberg cége állt a produkció mögé, most viszont már a Paramount égisze alatt zajlik a munka. Egy biztos: a film azt az utat járja be, amelyen az alapító fivérek, Barry, Maurice és Robin Gibb eljutottak Ausztráliából Londonba, majd Amerikába, a diszkósztárságig.

Egyelőre nem tudni, mikor és kikkel kezdődik a forgatás, mindenesetre énekelni is tudó színészekre van szükség. Egy időben Bradley Cooper nevét rebesgették Barry szerepére, aminek nyilván sokan örülnének, ám – ha már a barátságoknál tartunk – ő köztudottan Spielberg jóbarátja, nem pedig Ridley Scotté.

Négy film a Beatlesről

Két nappal ezelőtt jelentették be, hogy Sam Mendes, az Amerikai szépség és az 1917 Oscar-díjas rendezője a Beatles mind a négy tagjáról készít egy-egy életrajzi filmet. Az egyedülálló vállalkozást a Sony finanszírozza és forgalmazza majd. Az ígéretek szerint 2027-ben láthatja őket a közönség, bár üzletileg eléggé kockázatos lépés lenne, ha mind a négy film ugyanabban az évben kerülne moziba. Mendes azt nyilatkozta, megtisztelve érzi magát, hogy minden idők legnagyobb zenekaráról forgathat, és izgatott az előtte álló alkotói kihívások miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?