Zenés-táncos Nagyidai cigányok

A Nagyidai cigányok című, egész estés műsorát mutatja be a budapesti ExperiDance Magyar Nemzeti Táncszínház november 20-án és 21-én 19 órától a pozsonyi Istropolis nagytermében. Fennállásának hét éve alatt az együttes műsorait számos országban látták. Pozsonyi vendégszereplésük előtt az együttest alapító koregráfus-rendező, Román Sándor válaszolt kérdéseinkre.

Az együttes színpadi „ötösfogata” a tánc, a koreográfia, a jelmez, a fény és a hangFotók: ExperidanceHét évvel ezelőtt hívta életre az ExperiDance-t. Mi volt a fő ihletője az együttes létrehozásának?

Mindenképen újat szerettem volna hozni a magyar táncéletbe. Ez a stílus, amelyet létrehoztam, a magyar néptánc esszenciáját célozza meg. A magyar néptánc nagyon értékes és gazdag, szinte beláthatatlan mennyiségű tánctechnikai elem van benne. Ezekből akartam létrehozni egy egyedi, a világon még soha nem használt és látott tánctechnikát.

Az együttest a nagyszabású produkciók jellemzik. Miért éppen ez a stílus áll közel önhöz? Melyek az ExperiDance produkcióinak sajátosságai?

Gyermekkorom óta ezen a stíluson nevelkedtem. A lehető legjobb mesterek tanítottak az évek során, számos tanulmányúton vettem részt és kutatómunkákat végeztem. Nekem ez a stílus adja a legnagyobb biztonságot, és a legtöbb sikerélményt is ettől kaptam.

Hogyan jött létre a Nagyidai cigányok című produkció?

A Nagyidai cigányok a tánctársulatunk ötödik egész estés darabja. A premierje 2006 szeptemberében volt a Nemzeti Táncszínházban, a Nemzeti Táncszínház felkérésére, és Budapesten azóta is folyamatosan telt házas előadásokat adunk ezen a helyszínen. A darabot Arany János azonos című vígeposza ihlette, melynek színpadi adaptációját Schwajda György készítette el, akivel régi munkakapcsolat van közöttünk. A darab zeneszerzője Czomba Imre, alkotótársam. Ebben az évben ezt a darabunkat utaztatjuk az országban a legtöbbet. Szeretnénk, ha a közönség Magyarországon kívül is megismerné együttesünket és rajta keresztül ezt a történetet.

Az ExperiDance célkitűzései között szerepel Magyarország pozitív országimázs-formálása, továbbá „a magyar tánc utazó nagykövetévé” is szeretne válni. Fennállásuk óta merre jártak külföldön, és milyen volt a fellépéseik visszhangja?

A társulatunknak egyik fontos célja, hogy megismertesse a magyar tánckultúrát a világgal. Nekünk, magyaroknak olyan tánchagyományaink vannak, amelyek a világon mindenhol híressé és kedveltté váltak, ismertté tették országunkat. Ezalatt több generáció felnőtt, átalakult a világ, változott az emberek igénye, ízlése. A mai táncosok feladata mára sokkal nehezebb, összetettebb, mint elődeiké volt, hiszen úgy kell megőrizniük és népszerűsíteniük a régi tánchagyományokat, hogy azok a mai emberek számára is érthetővé, élvezhetővé váljanak.

Több országban is jártunk az elmúlt években, és azt tapasztaltuk, hogy mindenhol nagy szeretettel fogadtak minket, és sikeres előadásokat adtunk. Vendégszerepeltünk Finnországban, Lengyelországban, részt vettünk egy olasz koprodukcióban, amelynek kapcsán Észak-Olaszországban léptünk fel többször is. Idén a tánckarunk egy német produkcióban, az Apassionata lovas showban vesz részt, amely nyolc hónapon keresztül turnézik Európában. A német produkciós céggel közösen készített darabunk azt bizonyítja számunkra, hogy táncstílusunk mára Európa-szerte elfogadott és elismert stílussá vált.

Szlovákiában Kassán már vendégszerepelt az együttes. Milyen élményeket őriznek a fellépésről?

Igen, idén nyáron volt egy fellépésünk Kassán, amit nagy sikerként éltünk meg. Ez volt az első fellépésünk Szlovákiában, és a közönség nagy örömmel fogadta az előadásunkat. Állva tapsoltak művészeinknek, ami nagy elismerés. Ez is mutatja, hogy a Nagyidai cigányok című darabunk egy olyan általános életérzést sugároz, amit bárhol a világon át tudnak érezni és be tudnak fogadni a nézők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?