Kultúra

Zenés középiskolai tananyag

Üllői úti fák címmel jelent meg a tavalyi év végén az énekeltvers-műfaj egyik jeles hazai képviselője, a komáromi Borostyán együttes albuma. Nomen est omen – ha egy zenekar motorját Nagy Lászlónak hívják, meg sem lepődünk, hogy érdeklődése homlokterében a líra áll.
Juhász Katalin

2015. január 21. 20:15

A vers rétegműfaj, talán mindig az volt. De zenével együtt előadva mindig nagyobb eséllyel célozta meg a „tömegeket”. A líra eredetileg az antik görög világban fellelhető pengetős hangszerek gyűjtőneve volt: az ókori dalköltők ezzel kísérték énekelt verseiket. A mai magyar dalnokok pedig nagy előszeretettel nyúlnak vissza irodalmunk örökbecsű darabjaihoz. De valószínűleg számukra is az a legfontosabb, ami elődeik számára volt: hogy művészi feszültséget teremtsenek a zene és a vers kölcsönhatása által.

Egy énekelt verset akkor érzünk jónak, ha a költői szöveg harmonikusan illeszkedik a melódiához, a kompozícióval és a hangszereléssel kifejezett hangulatba. És vannak versek, amelyek szinte vonzzák magukhoz a zenét, ezért többen is megzenésítik őket. A Borostyán együttes lemeze is egy ilyennel kezdődik, Nagy László (a költő!) Adjon az Isten című versével. Ezt a szekérderéknyi jókívánságot tartalmazó költeményt Sebő Ferenc annak idején reneszánsz hangulatot idézve zenésítette meg, a Kormorán-féle verzió lüktető, szinte reggae-beütésű, de a legjobban talán a Kalákának sikerült elkapnia ama bizonyos vershangulatot. A Borostyán feldolgozása nem tartalmaz forradalmian új megoldásokat, amiért érdemes lett volna ismét elővenni ezt a verset, de nem is kullog a műfaj legjobbjai mögött – egy kellemes, korrekt, hallgatható verzió született Nagy Lászlóék keze alatt.

Ezután a két legismertebb Balassi-vers következik, a Borivóknak való és a Hogy Júliára talála. Az ütemhangsúlyos versről tudjuk, hogy szomjazza a zenét, hiszen ez a magyar népdalok verselési formája. A Borivóknak valóhoz szintén Sebő Ferenc nyúlt rendkívül bátran – egy lassú székely dallamot rendelt hozzá, így ismerik legtöbben. Szarka Gyula is megzenésítette borral foglalkozó szólólemezén, az a verzió gyorsabb, vidámabb. A Borostyán-féle változatot Nagy Hollósy Zsuzsanna hegedűszólama, illetve az ütőhangszerek teszik izgalmassá. A Júliát, Balassi múzsáját istenítő vers ugyancsak a Borostyán hegedűs-vokalistájának köszönhetően kap gellert, remekül illik bele a női énekszólam.

Egy Ady-verssel, a Föl-földobott kővel folytatódik a lemez. Ezt pár éve a dunaszerdahelyi Kicsi Hang dolgozta fel rendkívül finom, minimalista módon. És már meg sem lepődünk, amikor ennek is megtaláljuk a Sebő-féle változatát, amely közelebb áll Balassi korának zenéjéhez. Persze ne feledjük, amit a suliban tanultunk, hogy mindkét vershez maga a költő is hozzárendelt (ad notam) egy-egy dallamot, ám ezek nem befolyásolták korunk megzenésítőit. Borostyánék például gazdagon és érdekesen hangszerelték – a lassú, nagy ívű dallamot gyors cajun-ritmusok fűszerezik.

Kosztolányi Dezső verse, az Üllői úti fák szintén több zenészt megihletett már, ezen a lemezen Kántor Krisztina fuvolajátékának köszönhetően válik izgalmassá. És amikor a hegedű és a fuvola felelget egymásnak, hát az maga a nosztalgikus romantika.

A Messze… messze…. című Babits-vers szintén tananyag, ehhez képest kevesen zenésítették meg. Itt szinte country-rockos gitárokkal és hegedűvel, középtempós dallammal hallhatjuk, szerintem ez a lemez egyik csúcspontja.

Újabb két kötelező vers, a Két karodban és a Nem tudhatom Radnóti Miklóstól. Előbbi metálverzióban is szép sikert aratott az interneten (a Blind Myself előadásában), utóbbit hallhattuk a Kicsi Hangtól és MC Pita Ramostól is, teljesen másképp. Nagy Lászlóék igényesen, érzéssel és szeretettel viszonyulnak Radnótihoz.

A lemezen szereplő három József Attila-vers közül kettő – nagy örömömre – szinte ismeretlen. A szemed című egy szép szerelmes dal lett, éteri fuvolaszólóval, a Várlak alatt pedig végig olyan a hegedű, mintha csellót hallanánk, és ismét megszólal a cajon, ez a doboz-szerű ütőhangszer, amelyet a Rackajam forradalmasított mifelénk.

Mikor az uccán átment a kedves. Ezt is sokféle dallammal dudorászhatjuk (Szélkiáltó, Kicsi Hang, Kávészünet), mostantól egy újabbal is, mindjárt két szólamban, női és férfi hangra.

Az albumzáró Adjon Isten mindenkinek című Ady-vers – szívből jövő jókívánságaival – jól „rímel” a nyitó dalra, keretbe foglalva ezt az anyagot, amely iskolai segédeszköznek is használható, hiszen zömmel középiskolai tananyagot tartalmaz. Szívem szerint minden hazai magyar oktatási intézménybe elküldeném. Aki a merészebb versválogatást kérné számon a zenekaron, annak jusson eszébe ez a fontos pedagógiai aspektus.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 16 új eset volt Szlovákiában hétfőn

tüntetés fehéroroszország

GALÉRIA: Erőszakos tüntetések Fehéroroszországban, Lukasenka kihívója külföldre menekült

koronavírus
Frissítve

Ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket hétfőn

Egyre több a drogfüggő az országban

Egyre több a drogfüggő az országban

parlament illusztráció

Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát

NAKA illusztráció

Szélsőséges bűncselekmények miatt razziázik a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.