Zenés időutazás az ABBA világába

dd

Svédországban más dimenziókban mozgott az ABBA-imádat, mint nálunk: ott minden második kislány Agnetha vagy Frida akart lenni anno, de talán még ma is. A négyes továbbra is tarol, és hamarosan hozzánk is eljut – ha nem is ők, hanem azok, akiknek sikerült a bőrükbe bújniuk.

Április 27-én a Waterloo nevű zenekar érkezik Pozsonyba, amely az együttes hollandiai fanklubja szerint „a legjobb ABBA-show az ABBA óta”. Svéd produkcióról van szó, amelyben az eredeti ABBA koncertjein, illetve lemezfelvételein játszó zenészek közül is benne vannak néhányan. A két lány, Jessica és Cecilia pedig egy az egyben hozzák az ABBA-fílinget: nem csupán a külsejük és az énekhangjuk, de még az angol kiejtésük is olyan, mint Agnetháé és Fridáé.

Az ABBA kétségkívül a huszadik század legjelentősebb formációinak egyike. A popkultúrára gyakorolt hatásuk a mai napig érezhető, ennek ékes bizonyítéka a két éve futó londoni digitális show, a visszatérő albumuk iránti hatalmas érdeklődés, illetve az, hogy világszerte tódul a közönség az ilyen-olyan hasonmások koncertjeire. Bolygónk vélhetően azért tud eltartani ennyi ABBA tribute-zenekart, mert anno nem sokan láthatták élőben az eredeti négyest. Az ABBA ugyanis alig kilencéves fennállása alatt 100-nál is kevesebb koncertet adott. Ennek oka meglepően prózai: az egyik énekesnő, Agnetha Fältskog rettegett a repüléstől, illetve egyszerűen több időt szándékozott otthon tölteni a gyermekeivel.

Sok tehát az utánzó, mivel ez egy jó üzlet, és a dalok ma is frissen hatnak. Nem mindegy azonban, milyen minőségben adják elő ezeket, mert ha már illúziót kínálnak a népnek, akkor az legyen tökéletes. Aki megnézi az interneten a Waterloo zenekar The Show – A Tribute to ABBA címet viselő produkciójának promóvideóját, képet kaphat arról, milyen egy világszínvonalú, igazán méltó tiszteletadás. Itt minden a legapróbb részletekig profi módon ki van dolgozva, a fellépőruháktól a mozgásig, a fénytechnikán át a hangzásig – sőt, a videóból úgy tűnik, még a hangszerek márkája is azonos az eredetivel.

A két énekesnő, akiknek sikerült megvalósítanuk gyermekkori álmukat, nemrég személyesen tájékoztatta a hazai sajtót a pozsonyi Nemzeti Teniszcsarnokban (új nevén Peugeot Aréna) várható eseményekről.

Cecilia Blomberg már 2009 óta tagja a produkciónak, azóta alkalma volt többször is körbeutazni a világot. Azt állítja, Brazíliában, az Egyesült Államokban és Ázsiában ugyanolyan lelkesen reagálnak az emberek ezekre a dalokra, és a gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát a nézőtéren. Ő a csapat szőke Agnethája, a barna hajú lányt, Fridát pedig Jessica Stendahl „alakítja” immár tizenegyedik éve, azaz 2013 óta. Bár a castingon nem a külső hasonlóság volt az elsődleges követelmény, mindketten zavarba ejtően „abbásak”. Ez szerintük azért van, mert svédek, így sokkal közelebb érzik magukhoz az eredeti énekesnőket. Az ABBA sikerének egyik titka – a remek dalok mellett –  épp a két különleges hangszín volt, amelyek tökéletes harmóniában szóltak együtt. Vagyis egy tribute-zenekarban nem elég jól elénekelni a gyakran rendkívül nehéz számokat (a The Winner Takes It All például sok előadón kifogott már), az is fontos, hogy az énekesek hangja hasonlítson az eredetire. Cecilia és Jessica ezért nem a saját hangjukat eresztik ki a színpadon, hanem az abbás lányokét utánozzák, ami technikailag rendkívül megterhelő, de a sokéves rutin miatt ma már megy, mint a karikacsapás.

A két fiúról még nem esett szó: nos, ők is a hűen idézik Benny Anderssont és Björn Ulvaeust, akik dalszerzőkként legalább olyan fontosak a könnyűzene történetében, mint a Lennon–McCartney páros.

Nekik tudvalevően kevesebb énekes feladat jutott anno, a koncerteken inkább zenészként tették hasznossá magukat, illetve természetesen ők irányították a kísérőzenekart. Közülük páran tagjai a Waterloo zenekarnak, ami Cecilia szerint nemcsak azért jó, mert a fülükben van az eredeti hangzás, hanem azért is, mert a turnék alatt régi történeteket mesélnek nekik az ABBA-érából.

A jelenlegi formációnak Janne Schaffer gitáros és Ulf Andersson szaxofonos a tagja, utóbbi nevéhez fűződik például az I Do, I Do, I Do halhatatlan szaxofontémája.

Ez egyébként a világ egyetlen olyan ABBA-produkciója, amelyre az eredeti négyes tagjai „áldásukat adták”, vagyis a Waterloo zenekar szerintük is méltón képviseli az abbás szellemiséget. Nem ugyanazt a műsort ismételgetik tíz éve, gyakran cserélgetik a dalokat – de persze van néhány mozdíthatatlan mega-sláger, amelyet minden fellépésen követel tőlük a közönség. Ilyen például a Mamma Mia, a Dancing Queen, a Chiquitita vagy a már említett The Winner Takes It All. Az idei turné címe The Show – A Tribute to ABBA. Mivel idén ötven éve annak, hogy a Waterloo című dallal az ABBA 1974-ben megnyerte a Brightonban tartott Eurovíziós Dalfesztivált és elkezdődhetett mesébe illő pályafutásuk. A mostani repertoárban több szerzemény szerepel az első albumukról, szeretnék ugyanis alaposabban bemutatni a négyes korai korszakát.

A The Show 2007-ben debütált a patinás londoni Royal Albert Hallban. Azóta öt kontinens 51 országában jártak, és eddig több mint kétmillió jegyet adtak el a koncertjeikre. Nálunk is felléptek már, méghozzá 2017-ben, szintén Pozsonyban.

Aki tehát szeretne részt venni egy zenés időutazáson, és kíváncsi rá, hogyan érezhették magukat azok a szerencsések, akik a hetvenes években élőben láthatták az ABBA-t, ne szalassza el ezt a lehetőséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?