Zene minden mennyiségben

Hamaraosan beköszönt a vakáció, a fiatalok többsége bizonyára régóta tervezgeti, hol és hogyan tölti majd. A kellemeset össze is lehet kapcsolni a még kellemesebbel: a sátortáborozást mondjuk a szabadtéri zenés nyári fesztiválok valamelyikével. A választékra nem lehet panasz, hiszen csupán júliusban három rendezvény közül is válogathatnak a zenerajongók. Összeállításunkban ezekről nyújtunk tájékoztatást.

ROCK POP CORGOŇ

JÚLIUS 4–6.

A szlovákiai fesztiválok sorát a Rock Pop Corgoň 7. évfolyama nyitja a vakáció első hétvégéjén, festői környezetben: a Rimaszombattól három kilométerre fekvő, Kurinci-tó parti üdülőközpontban. (Ha tehát nagyon felforrósodik a hangulat – és a hőmérséklet –, meg is lehet mártózni a tóban vagy a kemping medencéjében.) A rendezvény a pozsonyi Rock Pop fesztiválok hagyományait folytatja. A szervezők – a Rock Pop Bratislava, a Rock Production, a Budu Produktion és Rimaszombat város – úgy döntöttek, idén egy kicsit „bekeményítenek”. Ennek oka egyszerű: információik szerint Közép- és Kelet-Szlovákiában a rockra, a metálra és a punkra vevő igazán a közönség. Három pódiumon zajlanak majd a koncertek, senki nem marad le azonban egyetlen kedvencéről sem, ugyanis az együttesek folyamatosan lépnek fel a fő- és a kisszínpadon, de nem párhuzamosan. A harmadik pódiumon az éjszakai programnak biztosít teret, itt keveri majd a zenét a virradatig tartó „rockotéka” DJ-e is.

Több „nagy névvel” is tárgyaltak a szervezők, a fesztivál sztárzenekara végül a finn HIM lett. Egy athéni koncert után érkeznek Rimaszombatba, és július 5-én lépnek színpadra. A HIM kétségkívül napjaink népszerű rockformációi közé tartozik, zenéjükben sikeresen ötvözik a metal, a gothic rock és a pop jegyeit. A korunk Jim Morrisonjának is nevezett Ville Valo, az együttes dallamos nevű énekese ereiben állítólag anyai ágról magyar vér is csörgedezik. Nagy slágereik, a Join Me, a Wicked Game vagy a Right Here In My Arms minden bizonnyal a Kurinci-tó partján is megremegtetik a levegőt. (A rendezők elárulták: lehet, hogy a HIM egy nappal korábban érkezik, mert állítólag kíváncsiak rá, milyen is a fesztivál. Sőt, a Viva zenei tévéállomás képviselői is megígérték, hogy a fesztivál ideje alatt körülnéznek Rimaszombat környékén.)

A HIM-en kívül persze még további zenekarok is ellátogatnak a Rock Pop Corgoňra: a fesztivál másik sztárja a cseh rockzene nagy öregjének számító Kabát lesz. Csehországban a rockzene iránt mostanság nem nagy a kereslet, így mindenképpen elismerést érdemlő, hogy a Kabát több mint egy évtizede talpon van az erősen poposra hangolódott zenei közegben. Hét albumot adtak ki, s mind a mai napig a kezdeti felállásban zenélnek – ezt nem sok banda mondhatja el magáról.

A népszerű magyar együttesek közül Nagy Feró élő legendának számító zenekarát, a Beatricét, a Aurórát, valamint a Sex-Action utódját, az Actiont láthatja a közönség, de fellép a Remorse és a Flashback is.

A szlovák színeket többek között Janko Kuric közkedvelt csapata, a Vidiek, továbbá a Hex, a Horkýže Slýže, a Peha, a Gladiator és a Žena z lesoparku képviseli.

S hogy mindez mennyibe kerül? Elővételben a három napra szóló jegyet 350 koronáért lehet megvásárolni, a fesztivál ideje alatt pedig 450 koronáért. Ha valaki csak az utolsó napon látogat el a fesztiválra, 250 koronáért válthat jegyet. (me)

KLIKKFEST 2002

JÚLIUS 10–13.

A manapság már „kis Szigetnek” – s emellett Szlovákia harmadik legjobb zenei fesztiváljának is – nevezett érsekújvári könnyűzenei ünnep 9. évfolyamának programja gazdagra sikeredett. Az amatőr kezdeteket már maga mögött hagyta a találkozó, 1997-től profi ügynökség, az Agentúra FTP vette a kezébe a szervezést. Ennek köszönhetően az utóbbi négy évben a fesztivál nyitottabbá és sokrétűbbé vált, tavaly például 12 ezer ember volt kíváncsi a Klikkfest programjaira.

Egyébként a három júliusi fesztivál közül ez a leghosszabb: négy napon keresztül szól majd a zene, minden mennyiségben és stílusban, többnyelvű és -kultúrájú környezetben.

Zenei ízlésétől és érdeklődésétől függően a közönség négy sátor kínálatából válogathat. A „Klikk Stage” fellépői között van a szlovák Polemic, Neuropa, Tublatanka, Gladiator, Žena z lesoparku, Desmod, Ska pra Šupina, Konflikt, a magyarországi Junkies, a Beatrice, a Tankcsapda, a P. Mobil, a Kispál és a Borz, a legendás cseh Mňága a Žďorp és a Divokej Bill, a francia Tagada Jones. A fesztivál sztárzenekara az angol Chumbawamba

A „Roland Stage” deszkáin ad koncertet az osztrák Ripoff Raskolnikov, a szlovák Bluesweiser, a Frozen Dozen, a Canned Heat Revival Band, a Tiro de Gracia, a Blues Rivers, a magyarországi Harley Davidson Band, a Blues Fools, a Tűzkerék XT, a cseh Joplin Revival Band és mások.

A „Dance Stage” körül a négy nap folyamán az elektronikus zene kedvelői gyülekezhetnek, a lemezeket nemzetközi lemezlovascsapat fogja keverni.

A folksátor programját a Kor-Zár polgári társulás állította össze: író-olvasó találkozók, színielőadások, amatőr zenekarok versenye, folkgála és táncház várja az érdeklődőket. Fellép a Kor-Zár, a Kicsi Hang Duó és a Borostyán verséneklő együttes, a zsolnai TAGAKO színház, Laár András, Cseh Tamás, Kátai Zoltán, Dinnyés József, a párkányi Tücsök, valamint a Söndörgő és a Cserszömörcze népzenei együttes, felolvasást tart Szűcs Enikő és Fehér Kriszta. A fesztiválra a jegyek június 9-ig 580 (az EURO 26 és az ISIC kártya tulajdonosainak 499) koronába, június 30-ig 680 (EURO 26 vagy ISIC kártyával 599) koronába, a helyszínen 799 (EURO 26 vagy ISIC kártyával 699) koronába kerülnek. A napijegyek ára július 10-12-én 200 (170), július 13-án 299 (260) korona lesz. (me)

BAŽANT POHODA

JÚLIUS 19–20.

Zajos és fényes buli lesz. A szervezők ígéretük szerint mindent megtesznek ennek érdekében. Ezért is választották július harmadik hétvégéjét, amely a meteorológia mérések szerint az év legfényesebb, legmelegebb hétvégéje. Erre ugyan rácáfolt a tavalyi esztendő, amikor is a júliusi tíznapos rossz idő, a tartós esőzés és szél épp azon a víkenden tetőzött, amikor a fesztivált megrendezték. Egyelőre nem tudható, hogy napfényes lesz-e, az viszont már biztos, hogy a Bažant pohoda, amely az elmúlt évek alatt (az idei a hatodik) a maga nemében Szlovákia legnagyobb, a színvonalat illetően pedig a legjobb minőséget kínáló zenei fesztiváljává nőtte ki magát, az elektromos, alternatív zenét, a világ- és az etnozenét prezentáló, játszó zenekarok legjavát sorakoztatja fel koncertpódiumaira Trencsénben július 19-én és 20-án. A fesztivál nyitott az említett területeken belül minden jóra, például: dance music, house, techhouse, experiment, alternatíva, chill out, nu jazz, minimal, live acts, hip-hop, rock. Viszont két iránynak semmiképpen nem akar a fóruma lenni: az agresszív stílusoknak (mondjuk, heavy metal), valamint a kommercionális vonalat izmosító, habkönnyű zenét produkáló együtteseknek.

A Bažant pohoda fesztivál hat színpadán (Fő tér, Smint stage, Durex stage, Kenvelo stage, Kofola satage, Rock/live acts/hip-hop stage) húsz országból érkező 126 együttes szórakoztatja majd a közönséget, amelyet meglehetősen nagy számban várnak. A szervezőbizottság úgy feltételezi, hogy mindkét nap 25-25 ezren lesznek majd kíváncsiak a vendégegyüttesek produkcióira.

Az idei trencséni fesztivál legvonzóbb külföldi sztárcsapata Rob Birch és Nick Hallam kettőse, a nagy-britanniai Stereo MC’s funkyduó. De további híres csapatokkal is találkozhatnak a szlovákiai rajongók. Fellép egyebek között több brit csapat, a Sneaker Pimps, Optical & Mc Ryme Time, a Nathan Coles, Swayzak, a Luke Slater a Quadrant Sound System, továbbá a híres ír Shane Macgowans Popes, a tengerentúlról pedig John Tejada. De itt lesz az osztrák, amerikai és spanyol zenészekből álló Madrid de Los Angeles is. Csehországból ugyancsak érkeznek majd csapatok: (a teljesség igénye nélkül) jön a Lucie, a Tráva, a Buty, a Mňága a Žďorp, a J.A.R., a Roe Deer. A szlovákiai együttesek közül Trencsénben fellép majd (ismét nem valamennyit felsorolva) a Polemic, a Vidiek, a Trosky, a Para, a Zóna A, a Neuropa. A fesztivál egyik meglepetése a legendás szlovák punkegyüttes, a Slobodná fellépése lesz az eredeti felállásban.

Az egzotikum is jelen lesz a Bažant pohoda fesztiválon. Például a dél-afrikai Mood Phase 5ive, a nicaraguai Carlos de Nicaragua y Familia, valamint az orosz Nózs dlja Frau Müller.

Magyarországról három csapatot hívtak meg, a Besh o droM formációt, valamint a Másfél és a Korai Öröm zenekarokat.

A Bažant pohoda 2002 nemcsak a zenének teremt fórumot. Ahogy az elmúlt esztendőkben, a rajongók ezúttal is hódolhatnak a mozgóképművészetnek. Szabadtéri vetítéseken elsősorban független művészfilmeket mutatnak majd be. (Ahogy a fesztivál főszervezője, Michal Kaščák, a Neuropa tagja tréfásan megjegyezte, azért a kísérleti filmek közül válogatnak majd, mert olyan opusokat kívánnak műsorra tűzni a fesztivál open air filmszínházában, amelyeknek a vetítését ott lehet hagyni, aztán vissza lehet rá térni, akkor is ugyanazt kapja az ember, vagyis nem veszít semmit egy-egy, a vászontól távol eltöltött intermezzóval.) A filmen kívül lesz egyéb vizuális műfaj is, fotókiállítással idézik fel újra az elmúlt évek fesztiváljainak hangulatát. Idén is non stop működik majd az internet cafe, és az alternatív sport egynéhány ágát is kipróbálhatja majd a fesztiválközönség. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?