Zene és költészet

<p>Slam Poetry - est lesz holnap a dunaszerdahelyi NFG klubban. Hogy mi is ez pontosan és kik fognak „slammelni”,</p>

KÜRTHY BÉLA

„Villám, költészet, lélekrobbanás, kreativitás, szabadság és a magyar nyelv” – így jellemezte két magyar slammer azt a műfajt, amelynek magyarországi elindulása 2006-ban Petrányi Zsolt nevéhez kötődik. Az akkor megrendezett slam- estek folytatásaként 2008-ban néhány slam poetry iránt érdeklődő ember havi rendszerességgel szervezett versenyeket, melyek kötött tartalommal és Open Mic, azaz szabad mikrofon- lehetőséggel rendelkeztek. Az utóbbi esetben a közönségnek is lehetősége nyílt bekapcsolódni az előadásba.

A műfaj elnevezése Marc Smith nevéhez fűződik. Az önjelölt költő és barátai a 80-as évek derekán felolvasó esteket tartottak, amelyekből később versenyek alakultak ki, meghívott előadókkal. Amerikában a jelenleg is népszerű műfajnak számos képviselője van.

A slam poetry egy modern költészeti stílus, ahol a komoly mondanivaló gyakran keveredik humorral, szójátékokkal. Elrugaszkodik a nyelvtani és tartalmi kötöttségektől, nem ragaszkodik a megszokott költészeti formákhoz. Az előadások színesíthetőek háttérzenével. Általánosságban elmondható, hogy a slam poetry a költészet, a rap és a performance jegyeit hordozza, melyben számos költő és rapper érzi magát otthonosan. Az előadók a műveik által rendkívül hatásosan fejezhetik ki véleményüket, gondolataikat az élet aktuális kérdéseivel, problémáival, örömeivel kapcsolatban.

A versenyszabályzat annyi megkötést tartalmaz, hogy az előadóknak 3 perc áll rendelkezésükre, és csakis saját szerzeménnyel léphetnek fel. Az idő túllépése 15 másodperccel lehetséges, ezután pontlevonással büntetik az előadót. A versenyeken zsűri pontozza az előadókat, illetve a közönség hangereje is mérvadó a döntetlen helyzetekben.

A magyarországi vonalat olyan ismert költők és rapperek színesítik a teljesség igénye nélkül, mint Simon Márton, Závada Péter „Újonc”, Áldozó Krisztián, Busa Pista, Gábor Tamás „Indiana”, Müller Péter, Süveg Márk „Saiid'. Nekik és a többi slammernek köszönhető a műfaj sikere.

Dunaszerdahelyen holnap rendeznek egy ilyen eseményt az NFG Klubban. A szervezők célja a műfaj bemutatása mellett létrehozni a hazai slam poetry közösséget, és teret adni azoknak az embereknek, akik megmutatnák tehetségüket. Az első slam poetry esten fellép a magyarországi vonalat képviselő Németh Péter „MC Zeek”, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Csider István Zoltán, valamint a nemrégiben megrendezett 1. Országos Slam Poetry Bajnokság győztese, Süveg Márk „Saiid”, aki az európai slam bajnokságon az 5. helyen végzett.

Az estet Open Mic lehetőséggel rendezik, azaz bárki mikrofont ragadhat a közönség soraiból, akinek van szövege, illetve elég bátorsága. Az ingyenes rendezvény főszervezője a Na’Conxypan polgári társulás, a kezdés időpontja este 9 óra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?