Zene és képzőművészet a kínálatban

Pozsony. Holnap 18 órakor a Mozart-napok keretében a Festetics Vonósnégyes ad koncertet a Prímáspalota Tükörtermében. A hangverseny az intézet támogatásának köszönhetően jöhetett létre. A Festetics Vonósnégyes régi hangszereken ad elő Haydn- és Mozart-műveket.

Pozsony. Holnap 18 órakor a Mozart-napok keretében a Festetics Vonósnégyes ad koncertet a Prímáspalota Tükörtermében. A hangverseny az intézet támogatásának köszönhetően jöhetett létre. A Festetics Vonósnégyes régi hangszereken ad elő Haydn- és Mozart-műveket. Nevét a kvartett egy zeneszerető magyar nemesi családtól vette, tagjai: Kertész István, Petőfi Erika, Ligeti Péter és Pertorini Rezső eredeti hangszereken játszanak. Szívesen látott vendégei a különböző, magas színvonalú európai fesztiváloknak éppúgy, mint a nemzetközi rádió- és tévéműsoroknak.

Péreli Zsuzsa képzőművész munkája közben Kassa. Holnap 16 órakor nyílik meg a Kelet-szlovákiai Múzeumban Péreli Zsuzsa képzőművész Falikárpitok, grafikák című kiállítása.

Péreli Zsuzsa 1969 és 1974 között végezte tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskolán gobelin szakon. Azóta folyamatosan jelen van a magyarországi textilművészetben. Több díjat nyert, egyebek között 1981-ben elnyerte a Munkácsy-díjat, 1998-ban a Magyar Művészetért Díjat. Több mint ötven önálló kiállítása volt Magyarországon és Európa más országaiban, csoportban számtalanszor állított ki. Péreli Zsuzsa textilművészettel foglalkozott a kezdetektől, mindenekelőtt gobelinnel, faliszőnyegek tervezésével, szövésével. Péreli Zsuzsa volt, aki ezt a műfajt újraélesztette, s ezt a régi, nemesi technikát, mely hatalmas szaktudást és kultúrtörténeti ismereteket is igényel, visszahozta a kortárs ipar- és képzőművészetbe. Péreli sikeresen ötvözi az archaizáló, 19. századi, olykor a még korábbi formákat is a mai ember élményvilágát meghatározó hangulatok érzékeltetésével. Aplikációkkal bővítette a hagyományos technikát, s így jutott el a papírmunkákig, grafikákig, melyeket eleinte a textillel együtt alkalmazott, s mostanra már teljesen önálló és autentikus műfajként szerepelnek Péreli gazdag életművében. A képzőművész Falikárpitok, grafikák című kiállítását a tavasz folyamán Ótátrafüreden és Pozsonyban is láthatja majd a közönség. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?