Zene bevonuláshoz, kivonuláshoz

dd
Fülek |

Ha a londoni Brian Eno komponálhatott reptéri zenét és liftzenét, akkor a füleki Ardamica Zorán miért ne komponálhatna helyi eseményeket aláfestő dallamokat? Ő ráadásul a környék zenei hagyományaiból indult ki.

Ez a muzsika (a CD a Partita Ceremonia címet kapta) a városka késő reneszánsz-barokk-neobarokk ihletésű szalonstílusából indul ki, de 21. századi megoldásokkal is él, és mai keveréssel vették fel. Nem ragaszkodtak a zenészek korabeli ülésrendjéhez sem, mai harmóniákat használtak, a végtermék így egyszerre hagyományőrző és modern, mintha a szerző csak zárójelben emlékeztetne a kiindulási pontokra. Némelyik szerzemény csupán 15-18 másodperces jingle, de a szerző még itt is ügyelt az ereszkedő, magyaros pentaton hangzásra. Született továbbá egy fülbemászó, kurucos rondó, egy több mint hatperces menüett – ezalatt akár három-négy városi díjat is át lehet adni –, két ízben fanfárok szólnak, szóval van itt minden, miközben az egész CD alig húszperces.

Ardamica Zoránt eddig főleg rockzenészként ismertük A Romlás Virágai zenekar élén, a bennfentesek költőként, műfordítóként, kritikusként, könyvkiadóként, egyetemi oktatóként is. Évekig igazgatott egy művészeti iskolát, rendszeresen publikál egy online platformon. Szóval nagyjából az egész szakmát meglepte ez a ceremóniacédé. Vajon miért ír valaki ilyesmit?

Nos, nyilván azért, mert megunta, hogy a városi ünnepélyeket koncepciótlan, találomra kiválasztott internetes ingyenzenék kísérik. Pár napja a városnak ajándékozta ezt a színvonalas CD-t, amelyen kiváló zenészek dolgoztak: Botoš Jozef, Farnbauer Péter, Demecs Tomáš, Gondáš Henrich, Novotny Richard, és persze a szerző, Ardamica Zorán. Szerintem az utóbbi 30 évben kevés város kapott ilyen ajándékot helyi komponistától. Aki tud hasonló esetről, jelezze nekem...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?